Vesti
Završna svečanost: Đaci i roditelji u hramu

Đaci Srpske dopunske škole u Bremenu su završili ovu školsku godinu. Završna svečanost je održana u hramu Svetog Georgija, a počela je molitvom blagodarenja, koju je služio protojerej Saša Momirović.

On je čestitao đacima na svim uspesima koje su tokom godine postigli, a koji su se ogledali kroz lepe nastupe povodom crkvene slave, a naročito pri proslavi Svetog Save.

Posle molitve đaci su govorili “Oče naš”, a svoj program su počeli himnom “Bože pravde”, a kao veliki hor pevali su svi prisutni predvođeni nežnim dečjim glasovima. Učenici su priredbu posvetili velikom prazniku Vidovdanu.

Damjan Đokić je govorio kako se domovina brani lepotom, a Jelena Bikicki zašto se knez Lazar privoleo carstvu nebeskom što je umela da izgovori veoma potresno.

Nikola Dragonić je podsetio na našeg prvog učitelja Svetog Savu, a Jelena Lazarević je objasnila da je lepo učiti sve jezike samo prvo treba dobro znati srpski i ćirilicu, dok je Luka Spasojević stihovima istakao sve karakteristike srpskog deteta.

Sava Matejić je recitovao pesmu o rodnom Nišu, a šta je ljubav kroz zanimljiva poređenja je rekla Ilinka Marjanović. Braća Nikolas i Moris Spasojević su uzdahnuli za devojkama iz Gruže, dok su najmlađi Borislav Marjanović i Darjan Branković govorili brojalice.

Darjan je prvi put recitovao i zaslužio je veliki aplauz. Mia i Lana Marković sa Dunjom Dragonić su izvele scenski prikaz “Školski odmor”. Na kraju je Vanja Jovanović (9) sve “poveo” na put po našoj planeti i pomalo kroz kosmos do Mlečnog puta prateći čudno “skakutavo jaje” opisano u veoma dugoj pesmi Andrije Miloševića koju je mali đak naizust naučio. Na kraju programa se zaorila pesma “Oj Kosovo, Kosovo”.

Đačke knjižice, pune petica, podelila je profesorka Milica Stanković koja je pojedinačno pohvalila uspeh svakog učenika i zahvalila roditeljima.

– Dragi roditelji, zahvaljujem vam na lepoj saradnji koja je obeležila i ovu školsku godinu. Dobri rezultati rada naše škole su naš zajednički uspeh – naglasila je profesorka Stanković.

Roditelji su pripremili specijalitete kojima su svima zasladili kraj školske godine.

Svečanosti su prisustvovali Slobodan Marković i Aleksandra Marković predstavnici Srpskog kulturnog centra Bremen.

Maturanti

Osmogodišnje školovanje završili su: Lana Marković, Aleksija Nikolić, Danilo Bojanić Monteiro, Nikola Dragonić i Nikolas Spasojević. Oni su pored uverenja o završenom osmogodišnjem školovanju dobili i pohvalnice za redovno i uspešno pohađanje nastave i knjige sa naslovom “Rastko” na poklon od svoje učiteljice.