pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pretnja od sukoba između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država na Crnom moru je sasvim realna, ali ruska mornarica će uništiti snage NATO-a u prvim satima sukoba, piše stručnjak američke mornarice Lajl Goldstajn u časopisu „Nešenel interest“.

U svom tekstu za američki časopis, on je dao svoju pretpostavku ko bi bio pobednik u slučaju rata između Rusije i Sjedinjenih Američki Država na moru.

Goldstajn je istakao da Vašington nastavlja da pogoršava situaciju i povećava stepen napetosti sa Moskvom, organizujući vojne vežbe Ukrajina – NATO duž ruskih granica.

Tako su u julu na Crnom moru završene vojne vežbe „Morski povetarac“, u kojima je učestvovalo 19 zemalja NATO-a.

On smatra da je u Azovskom i Crnom moru ostalo najmanje 18 hiljada mina iz vremena Drugog svetskog rata.

– One leže negde na dnu i čekaju svoj trenutak – napisao je on.

– Vašington ne shvata u potpunosti opasnost takvih manevara. Zapravo, nije teško zamisliti rat između SAD i Rusije, koji bi počeo zbog slučajnog potapanja broda NATO-a koji učestvuje u vojnoj vežbi neeksplodiranom minom u tako opasnim vodama – ističe on.

Prema njegovim rečima, u slučaju takvog sukoba, snage NATO-a (sa izuzetkom Turske) na Crnom moru neće imati realan vojni značaj.

Prema Goldstajnovim prognozama, Rusija će u prvim satima rata uništiti ove snage, pa su Sjedinjene Američke Države čak imale i sreće što, prema konvenciji iz Montrea, američki nosači aviona ne mogu da prođu kroz turske moreuze. U suprotnom bi ih odmah uništile ruske podmornice, raketni sistemi, raketni čamci i morsko vazduhoplovstvo opremljeno hipersoničnim protivbrodskim raketama, kao što je novi sistem „Kinxal“.

Govoreći o značaju nosača aviona, koji se smatraju ponosom i glavnom snagom američke mornarice, autor smatra da bi Vašington trebalo da preispita svoju strategiju i, rešavajući se njihovog kulta, počne da razvija podvodno naoružanje i najnovije bespilotne letelice.

4 COMMENTS

  1. Pitanje je suvisno, pogotovo sto kauboji ne mogu da diktiraju tok i trajanja rata. Nema ogranicenog rata, to hijene dobro znaju i zato samo provociraju. Do jednog dana.

  2. Naravno da bi u tako nekom eventualnom sukobu, pobedila mornarica SAD.Rusija daje mnogo novaca za
    naoruzanje.Ali oni osim oruzja,nemaju vise nista.Njeni gradjani imaju nizak zivotni standard,Rukovodstvo
    te velike zemlje,gradjanima nudi samo parole,nista stvarno,nista opipljivo.SAD je prebogata zemlja,i njeni
    gradjani bi se zdusno borili,jer vole svoju zemlju.Niko ne moze pobediti vojsku SAD na planeti zemlji.
    Svi koji pricaju drugacije,i misle drugacije,zavedeni su ruskom praznom propagandom.!!!

    • Kao prvo Amerika nije toliko bogata cak je najzaduzenija drzava na svijetu sa najvecim unutrasnjim i spoljnim dugom.Kao drugo nebi se reklo da bi dobrovoljno isli da ratuju na ruskoj granici bez obzira koliko vole svoju drzavu.Kao trece vec su izgubili rat od Vijatnama,a i od Sjeverne Koreje.Normalno da bi mornarica SAD pobedila na otvorenom moru ali ne i uz obale Rusije.

  3. andrej je izgubio veye sa realnošću, ili je neki američko ili demokratsko žuti bot (vaska, gnjida, šušumiga – američka). Samo bolesan čovek ili neupućen može da govori ovako o Rusiji. Propaganda je zapravo sa druge strane. Amerika ostaje bez svih resursa,uključujući onu najvažniju, a to je nafta.
    Drugo ako ko voli svoju zemlju to su Baćuške.
    Ja se nadam da će da bukne.. nakon toga bi Srbija trebala da postane prava država koja bi trebala konačno da se diktatorski ponaša prema vaškama koje su proamerički orijentisane i koje služe za jačanje američkog bolesnog uticaja na Balkanu…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here