EPA/ Cyril Zingaro
Hašim Tači

U Prištini se još ništa ne zna o tome ko će na funkciji predsednika Kosova zameniti Hašima Tačija.

Tači je podneo ostavku nakon što ga je Specijalni sud optužio za ratne zločine nad srpskim civilima.

Kandidati za novog predsednika su Ramuš Haradinaj, kojeg je predložila njegova Alijansa za budućnost Kosova, ali mu nedostaje podrška koalicionih partnera i Nehat Idrizi, bivši predsedavajući Sudskog saveta, koji, prema pisanju prištnske GazetExpres, već radi na prikupljanju podrške za kandidaturu.

Premijer Avdulah Hoti kaže da je izbor novog predsednika moguć ili dogovorom političkih stranaka ili raspisivanjem vanrednih izbora.

Za imenovanje u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 80 poslanika, što u ovom trenutku koalicija na vlasti nema.

Hoti stoga, u izjavi za prištinski portal Reporteri, poziva na dogovor predstavnika političkih stranaka o izboru predsednika u parlamentu ili, ako to nije moguće, onda na dogovor o datumu vanrednih izbora.

Veruje da će uskoro biti organizovan prvi sastanak koji bi okupio sve političke partije radi dogovora o izboru novog predsednika.

Do izora novog predsednika Kosova, vršilac dužnosti je predsednica parlamenta Vjosa Osmani, iz Demokratskog saveza Kosova.

Expres piše da nije poznato da li postoje tajni pregovori o izboru novog predsednika i ističe da će izbori ionako biti raspisani za nešto više od pet meseci.

Za izbog predsednika na izborima zalaže se Samoopredeljenje bivšeg premijera Aljbina Kurtija, a iz Tačijeve DPK traže da predsednik bude iz te stranke.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime