Dušan Jovanović

U organizaciji Saveza srpskih društava Slovenije i Saveza Srba Slovenije 12. maja u Sportskoj dvorani „Planina“ u Kranju održan je koncert Ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“ iz Beograda pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“ prvi put gostuje u Kranju. Predstavio se našoj publici celovečernjim koncertom i programom pod simboličnim nazivom „Kolodrom“. Tokom gotovo dva sata programa, pred više od 1.300 posetilaca, predstavljen je umetnički koncept koji je marljivo stvaran u predhodnih sedam decenija. Ovacije oduševljene publike, aplauzi nakon izvedene koreografije, povratak na scenu po peti put obradovali su izvođače i izmamili osmehe:

“Život je igra! Kranj je na nogama! Za ovo se živi!2, bili su komentari ushićenih igrača iza bine.

Ljubav prema tradicionalnoj igri i pesmi, prijateljstvo koje je negovano godinama, te zajednička ambicija Kulturnog društva „Brdo“ iz Kranja i državnih profesionalaca iz Beograda iznedrilo je ideju o koncertu. Vizija zajedničkog nastupa i druženja tog dvanaestog maja bila je brisanje granica i zbližavanje ljudi bogatim repertoarom.

– Nakon trideset godina igre i koreografskog rada, ispunjena mi je želja ugostiti, biti domaćin Ansamblu narodnih igara i pesama „Kolo“ u rodnom gradu Kranju – reči su mladog i ambicioznog koreografa omladinskog sastava Kulturnog društva „Brdo“, gospodina Milana Glamočanina.

Te neverovatne večeri nastupilo je preko devedeset igrača i vrhunskih instrumentalista narodnog orkestra iz Srbije. Omladinci društva iz Kranja hrabro su izveli svoj repertoar, kao domaćini koncerta regionalne turneje „Kolodrom“.

Svojim prisustvom i svesrdnom podrškom spektakularan događaj uveličali su uvaženi gosti: gradonačelnik grada Kranja, gospodin Matijaž Rakovec sa zamenicima, gospodin Janezom Čerene i Manja Zorko. Događaj su podržali predsednik Saveza Srba Slovenije gospodin Vladimir Kokanović i predsednik Saveza srpskih društava Slovenije gospodin Zlatomir Bodiroža kao i direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ dr Zdravko Ranisavljević. Prisustvovali su predsednici mnogih društava i udruženja širom Slovenije na radost svih okupljenih, ukazujući na jedinstvo i pružajući podršku nacionalnom ansamblu kao i domaćinu, predsedniku Kulturnog društva „Brdo“, gospodinu Mitru Vujinoviću.

– Folklor je uopšteno ime za umetnost koja u ustaljenim tradicionalnim oblicima živi u narodu, a prenosi se sa starijih na mlađe. Koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu, otvoreno kolo, splet, lesa, poskok, trokorak, ropota, to su termini sa kojima se susreću članovi omladinskog sastava kulturnog društva „Brdo“, birajući tako put ka očuvanju naše kulturne baštine, identiteta i svih ispravnih životnih vrednosti – obratila se publici i time otvorila koncert voditeljka kulturnog programa te večeri profesoka razredne nastave i nastavnica srpske dopunske škole u Kranju Nevena Stupar.

Od osnivanja do danas, Ansambl „Kolo“ istrajao je u nastojanju da narodnu igru podigne na nivo visoke umetničke interpretacije. Njihovi programi predstavljaju uzor i model scenskog etno-prikazivanja objedinjujući osnovne vrednosti tradicionalne kulture. „Kolo“ sakuplja, neguje i čuva od zaborava srpsko narodno, igračko, pevačko i muzičko blago srpskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here