pixabay.com

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je protiv granica koje predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi.

– Ja sam protiv i granica koje Željko Komšić zamišlja u svojoj glavi. Valjda tu nema ništa problematično – rekao je Dodik komentarišući Komšićevu izjavu da sve što Srpska pravoslavna crkva (SPC) radi u Crnoj Gori ima politički karakter i da Dodik radi na destabilizaciji regiona i prekrajanju granica.

Međutim, evidentno je, kaže Dodik, da i Komšić i lider SDA Bakir Izetbegović u poslednje vreme koriste kao sredstvo napad na SPC, koju karakterišu kao lošu zato što ne menja svoj narod.

– To bi jednako bilo kao kada bih ja rekao da je Islamska verska zajednica loša zato što ne menja Bakira Izetbegovića i njegovu političku strukturu. Ali to su sve gluposti i jedno i drugo – naveo je Dodik.

On je napomenuo da crkve i verske zajednice imaju svoj život i treba da im se dozvoli da rade na najbolji mogući način, ne ugrožavajući druge.

Dodik je istakao da ono što imaju SPC ili Katolička crkva u BiH može da ima i Islamska zajednica, a ne da Islamska zajednica ima neka specijalna, eksluzivna prava, koja, naravno, nikada neće biti dozvoljena u BiH.

On je naveo da je njemu koji ima podršku u svom narodu ispod nivoa da komentariše jednog Željka Komšića koji nema podršku u svom narodu.

– Sve što Komšić i Izetbegović u poslednje vreme čine i pokušavaju da se raduju svemu što ide protiv Srba i Republike Srpske – to nije politika koja može da uspe u BiH. I dalje mislim da je jedini način da se u BiH mirno raziđemo i da gradimo kao nezavisne države, zasebno, dobre prijateljske odnose, u čemu će međunarodna zajednica biti dodatna garancija da ne dođe do bilo kakve eventualne nestabilnosti – rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, to je najbolje dugoročno rešenje.

– A ovo ovako, da nas drže u tom bosanskom loncu u političkom smislu, očigledno da tamo ne možemo svi da stanemo, da se svarimo. Mene guraju godinama da upadnem u taj lonac, a ja ne upadam i to je njima osnovni problem – rekao je Dodik u Beogradu novinarima, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here