commons.wikimedia/Bobjack tom andy

Povezanost psa i čoveka traje već 40.000 godina i pas je bio prva životinja koju je čovek pripitomio. Danas postoji više od trista rasa pasa, a jedna pasmina drži prvo mjesto kao najpopularnija.

Labrador retriver najpopularnija je rasa na svetu, a čak i oni koji nisu toliko slabi na pse, raznežiće se kad ugledaju ovog lepotana. Rasa je uzgojena za fizički rad, odnosno za skupljanje predmeta u vodi, pa se, uz zlatne retrivere, najčešće koriste u terapijske svrhe i kao psi vodiči i psi tragači.

Ovi predragi psi staložene, tople i izrazito prijateljski nastrojene naravi vrlo umirujuće deluju na čoveka, izuzetno su odani, inteligentni i laki za treniranje. Najsrećniji su kad su u društvu čoveka i pravi su primer tvrdnje da je pas jedino biće koje vas voli više nego što voli sebe. Slavan je i po svojoj inteligenciji, privrženosti, empatiji, strpljenju i otmenosti, zbog čega je idealan kućni ljubimac za porodice sa decom.

Labradori retriveri su i samouki psi – posmatraju ponašanja ljudi i ponavljaju ih. Uprkos tome što su prilično veliki (u visinu narastu do 55 centimetara, a teže od 30 do 45 kilograma), srećni su i u manjim domovima, ali ih je potrebno dovoljno šetati.

Za pripadnike ove rase pune ljubavi niko nije stranac. Prijateljski su raspoloženi prema svima, a entuzijastično su nastrojeni i prema aktivnostima poput plivanja, hvatanja loptica, pomaganja ljudima sa telesnim poteškoćama i upoznavanja novih psećih prijatelja.

Lista deset najpopularnijih rasa pasa na svetu:

1. Labrador retriver

2. Nemački ovčar

3. Zlatni retriver

4. Buldog

5. Bigl

6. Pudla

7. Francuski buldog

8. Bokser

9. Jorkširski terijer

10. Rotvajler

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here