EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUARDT
Angela Merkel

Ko će biti zajednički kandidat za kancelara CDU i CSU? Anketa jutarnjeg programa ARD daje jasnu prednost Markusu Zederu. Kod Zelenih je u prednosti Analena Berbok. Obe stranke tek treba da odluče ko ide u izbornu trku.

Prvi put od 2005. Unija dve sestrinske partije mora da izabere kandidata za kancelara na predstojećim izborima. 16 godina je Angela Merkel bila neprikosnoveni broj 1. skoro garantujući izbornu pobedu. Mesto kancelara je bilo rezervisano za konzervativce. Era Angele Merkel se završava s jeseni, a Unija dve partije, često podrugljivo nazivana “udruženje za biranje kancelara” mora da organizuje težak prelazni period.

Sada su dva muškarca u otvorenoj borbi za mesto kandidata. S jedne strane je Armin Lašet, šef Hrišćansko-demokratske unije i premijer najmnogoljudnije pokrajine u zemlji, severne Rajne-Vestfalije, a sa druge strane Markus Zeder, šef sestrinske Hrišćansko-socijalne unije i premijer Bavarske.

Ako bi Unija ozbiljno shvatala sopstvena pravila i pošla u predizbornu kampanju sa onim kandidatom koji ima najviše izgleda na pobedu, onda bi stvar bila jasna – kandidat bi bio Markus Zeder.

Anketa daje prednost Zederu

Anketa jutarnjeg programa Prve nemačke televizije (ARD) Dojčlandtrend pokazuje da su trenutno su 44 odsto građana Nemačke i čak 72 odsto glasača Unije za Markusa Zedera. A svega 15 procenata građana i 17 procenata sledbenika Unije za Armina Lašeta.

Svaki treći ispitanik (33 odsto) smatra da ni jedan od ova dva političara nije pogodan za kandidata koji bi predvodio obe stranke u predizbornoj kampanji.

Kakvo rešenje je moguće?

Zeder i Lašet su izjavili da će naći zajedničko rešenje do kraja nedelje. Nisu precizirali termin. To može biti danas ili za vikend.

Postoji nekoliko scenarija.

Ako Lašet ostane pri svojoj kandidaturi onda bi se Zeder povukao da ne pocepa Uniju.

Možda se Lašet predomisli i prepusti kandidaturu Zederu.

Međutim, treća mogućnost je da se ne dogovore. Onda bi se moralo ići na glasanje, na primer u zajedničkom poslaničkom klubu. Ili bi zajednički tim nakon diskusije predložio rešenje.

Kod Zelenih je Analena Berbok u prednosti

Vremena nema mnogo i to ne samo zato što je predizborna kampanja Unije blokirana. Već i zato što Zeleni konzervativcima dišu za vratom. I to ne samo po anketama. Sledećeg ponedeljka će Zeleni obelodaniti odluku da li će ih u predizbornoj kampanji predvoditi Robert Habek ili Analena Berbok.

Analena Berbok u anketi Dojčlandtrenda ima prednost, za nju se izjasnilo 24 odsto građana dok je za njenog partijskog kolegu 22 odsto.

A 35 osto ispitanika ne smatra ni jednog kandidata za odgovarajuće rešenje.

Kod članova stranke Analena Berbok ima još veću prednost – 50 odsto ispitanika iz zelenog miljea su za nju, a 35 odsto za Habeka.

Kakvo je stanje kod drugih stranaka?

Socijaldemokrate (SPD) još od avgusta 2020. imaju svog kandidata – Olafa Šolca, a završili su i nacrt izbornog programa. Ni nemački liberali (FDP) ni Levica više nemaju dileme ni sa kandidatima ni sa predizbornim programima. Alternativa za Nemačku ima predizborni program ali još nije donela odluku o kandidatu.

Ako bi se već u nedelju biralo, Unija koju sačinjavaju CDU i CSU dobila bi 28 odsto glasova, Zeleni bi imali 21 odsto, socijaldemokrati bi dobili 15 odsto, liberali i Alternativa za Nemačku po 11 odsto. Levica bi dobila 7 odsto glasova. Sadašnja koalicija demohrišćana i socijaldemokrata sa ukupno 43 odsto glasova ne bi više imala većinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here