EPA/Florian Wieser
Kancelar Austrije Aleksander Šalenberg

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, pravnik, diplomata i nezavisni političar, zameniće Sebastijana Kurca na mestu državnog kancelara.

Šalenberg je rođen 1969. godine u Bernu. Kao sin ambasadora odrastao je u Indiji, Španiji i Francuskoj. Već 1997. godine zaposlio se u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova, dužnost saveznog ministra za Evropu, integracije i spoljne poslove obavljao od 3. juna 2019. godine.

U vreme dok je Kurc bio ministar spoljnih poslova, Šalenberg je imenovan za šefa jedinice za strateško planiranje spoljne politike 2013. da bi tri godine kasnije preuzeo upravljanje evropskim odeljenjem Ministarstva spoljnih poslova.

Šalenberg je član Upravnog odbora Nacionalnog fonda Republike Austrije za žrtve nacionalsocijalizma. Razveden je i otac četvoro dece.

Šalenberg i Zapadni Balkan

U maju ove godine imao je bilateralni sastanak sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković kada je uručio 10,5 hiljada Fajzerovih vakcina doniranih od EU.

– Vaša dobrobit je i naša dobrobit. U Austriji živi više od 200 hiljada ljudi sa porodičnim vezama u BiH. Ne možemo mi biti bezbedrni dok svi u okruženju nisu bezbedni – rekao je tom prilikom.

Takođe, Šalenberg je u prošle godine kazao da je Austrija istrajna i posvećena Zapadnom Balkanu i proširenju EU. Istakao je da Evropska unija mora očuvati stabilnost u regionu, dodavši da 2021. godina ne sme biti još jedna izgubljena godina za Zapadni Balkan.

Može se očekivati da će se i dalje zalagati za proširenje EU, ali uz insistiranje na ispunjavanje uslova sa obe strane.

Podsetimo, Sebastijan Kurc je sinoć podneo ostavku na mesto kancelara zbog optužbi za korupciju. Tokom obraćanja naciji kazao je da uvek pokušavao da da svoj doprinos Austriji i dodao je da je proteklih godinu i po dana bilo vrlo zahtevno.

Kurc će za sada ostati predsednik stranke i šef Kluba poslanika u Parlamentu Austrije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here