Printscreen/Youtube
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil

Govoreći o Kristoferu Hilu, novom ambasadoru SAD u Beogradu, novinar Andrej Ivanji kaže da je on bio deo onih pregovaračkih američkih timova koji su vrlo tvrdo nastupali u Beogradu, i da je, kako kaže, to ta američka škola “zavrtanja ruku”.

Američki predsednik Džo Bajden nominovao je američkog diplomatu Kristofera Hila za novog ambasadora u Srbiji, potvrđeno je na sajtu Bele kuće.

Ivaniji podseća da je Hil deo one “ovde vrlo omražene administracije Hilari Klinton”, dodajući da je bio prisutan i kad su se spremali mirovni pregovori u Dejtonu i u Rambujeu.

Kaže da je on iskusan diplomata, a da ne zna da li bi mogao da kaže da je i dobar, podsećajući na to da je rezultat njegovog diplomatskog posredovanja bio rat (bombardovanje). On je, kaže Ivanji, deo onih pregovaračkih timova SAD koji su vrlo tvrdo nastupali u Beogradu. “To je ta američka škola ‘zatvrtanja ruku'”, naveo je on.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović o Hilu kaže da ima diplomatske sposobnosti, ali i “čvrste ruke”.

– Čim je sinonim za politiku štapa i šargarepe to znači da je ne samo tvrd, već po potrebi i pretvrd, jer pregovore vodi stalno pod pretnjom upotrebe jačih sredstava. Sankcija novčanih, izolacije ili neke druge vrste pretnje ili kažnjavanja – kaže Jovanović.

Dolazak Kristofera Hila na ambasadorsko mesto u Beogradu može se tumačiti kao nastojanje Amerike da ojača svoje prisustvo u regionu, pa i pritisak na sve naše aktere, dodao je on.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here