EPA/Olivier Hoslet
Džordž Soroš

U poslednjem javnom nastupu Džordž Soroš je nazvao Kinu „smrtnim neprijateljem“, jer smatra da je „najgora pretnja otvorenom društvu“.

Iako „filantrop milijarder, bivši trgovac valutama, prvak liberala i u određenim krugovima – babaroga“, kako ga je nazvao „Njujork tajms“, ima širok dijapazon neprijatelja, počevši od Trampa, preko Putina i Orbana, sa kojima je u višegodišnjim sukobima, Soroš je neočekivano za neprijatelja broj 1 imenovao Kinu.

Sociolog dr Slobodan Reljić, bivši glavni i odgovorni urednik NIN-a, kaže za Sputnjik da je Soroš „zakasnio“ bar 20 godina sa identifikacijom Kine kao glavnog neprijatelja „otvorenog društva“.

– Kina donedavno nije označavana kao „smrtni neprijatelj“, jer su Amerikanci, a Soroš pripada njihovom „naddruštvu“, prvo udarili na „dežurnog krivca“ Rusiju, zbog odavno razvijene rusofobije – dodaje Reljić.

On kaže da su SAD stvorile slika o Kini kao jednoj poludivljoj, komunističkoj državi, a iza te američke kulise „nastala je najmoćnija ekonomska sila na svetu“.

– Kad pogledate statistiku, od 2008. do danas, Kina je razvila svoj bruto društveni proizvod za recimo 167 odsto, a u međuvremenu je BDP Evropske unije minus dva odsto. Sada su Kinezi postali i glavni turisti u svetu. Međutim, Amerikanci to nisu uzimali za ozbiljno zato što su vodili svoj rat protiv Rusije – kaže Reljić.

On dodaje da će tek početi velika kampanja protiv Kine u SAD, ali da je ona odavno zakasnila.

– Soroševa kampanja više ne može da postigne nikakav efekat, jer se zna da će već sledeće godine Kina biti najveća ekonomija sveta, što nije nikakvo čudo, pošto je i do pre dva veka “bila najveća svetska ekonomija” – naglašava Reljić.

1 COMMENT

  1. …..otvorenom društvu.Da jer je njemu u Kini prilaz nemoguć.Tamo malo ove u Hon Kongu pokušava da huška,dok se Kinezi ne uozbilje pa njima ne poravnaju beton.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here