Pexels

Naučnici u kineskom gradu Vuhanu radili su zajedno s kineskom vojskom na kombinovanju najsmrtonosnijih virusa na svetu pre početka pandemije kovida.

To su rezultati istrage koju je sproveo ugledni britanski Sandej tajms koji tvrdi da američki istražitelji veruju da je jedan od razloga zašto nema objavljenih informacija o tom radu to što je isti napravljen u saradnji s istraživačima kineske vojske.

Američki istražitelji su navodno ispitali presretnutu komunikaciju i stigli do zaključka da su kineski naučnici vodili tajni projekat na Institutu za virusologiju Vuhan.

Sandej tajms tvrdi da su pregledali stotine dokumenata, uključujući poverljive izveštaje, interne dopise, naučne radove i imejl korespondenciju te da je institut u Vuhanu bio angažovan u sve rizičnijim eksperimentima na koronavirusima koje je prikupio iz pećina šišmiša u južnoj Kini.

Naučnici širom sveta izvorno su verovali da je epidemija prirodna, ali teorija o curenju iz laboratorija poslednjih meseci je stekla verodostojnost naročito nakon što je FBI podržao teoriju.

Dalje, Sandej tajms je objavio da je laboratorija prestala da objavljuje ​​svoje nalaze 2016. nakon što su istraživači otkrili novu vrstu koronavirusa u rudarskom oknu u Mojiangu u pokrajini Junan gde su ljudi umirali od simptoma sličnih Sarsu. Smrtni slučajevi nisu prijavljeni.

– Tragovi papira počinju da se mrače – rekao je istražitelj za Tajms.

– Tačno tada je započeo tajni program. Moje mišljenje je da je razlog zataškavanja Mojianga bila vojna tajna povezana s potragom za mogućnostima dvostruke namene u virološkom biološkom oružju i vakcinama.

Navodi se i da američki istražitelji veruju da je vojni program trebalo da učini viruse iz rudnika zaraznijima za ljude i da je možda doveo do stvaranja virusa kovid-19 te da je procurio u grad Vuhan nakon laboratorijske nesreće.

– Postaje sve jasnije da je Institut za virusologiju Vuhan bio uključen u stvaranje, napredovanje i zataškavanje pandemije kovid-19 – zaključio je jedan od istražitelja.

1 COMMENT

  1. Pitanje za britanski tabloid, kome naravno da niko ne veruje – a što je uhapšen profesor sa Harvarda? Šta je on tražio u Vuhanu?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here