EPA-EFE/OLIVIER DOULIERY
Bajden i Tramp

Predsednički kandidati Donald Tramp i Džo Bajden razmenili su teške optužbe tokom druge debate u Nešvilu — od borbe protiv virusa korona, rasizma, klimatskih promena, do toga ko je „ruski pion“, a ko je uzeo „ruske pare“.

Na temu nacionalne bezbednosti, Bajden je rekao da će, ukoliko bude izabran za predsednika, Rusija i Kina „platiti visoku cenu“ zbog navodnog mešanja u predizborni proces u SAD.

„Jasno je da je Rusija umešana, i Kina je umešana u određenoj meri, a sada smo saznali da je i Iran umešan. Platiće ako budem izabran“, rekao je Bajden.

Bajden je, takođe, optužio bivšeg gradonačelnika Njujorka i Trampovog saradnika Rudija Đulijanija da je „ruski pion“ i da pomaže svom klijentu da pobedi na predsedničkim izborima.

Tramp je, s druge strane, optužio Bajdena da je dobio 3,5 miliona dolara od Rusije, kao i Ukrajine i Kine, i da će morati jednog dana da objasni zašto je dobio taj novac.

Bajden je odbacio optužbe, tvrdeći da „nikada ni paru nije dobio“ od neke strane države.

Bajden lidere Rusije, Kine i Sverene Koreje nazvao “siledžijama”
Bajden je na optužbe o umešanosti sina Hantera u poslove u Ukrajini, odgovorio da je sve potpuno čisto, ali da je Tramp pokušao da potkupi ukrajinske zvaničnike da o njemu kažu nešto loše.

Tramp je uzvratio optužbom da su članovi Bajdenove porodice “usisivač za novac”.

Bajden je predsednike Rusije, Kine i Severne Koreje indirektno nazvao “siledžijama”, Tramp je rekao da zahvaljujući odnosima koje ima sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom nema rata.

“Sastao bih se sa Kimom samo ukoliko bi se složio da Korejsko poluostrvo bude denuklearizovana zona”, rekao je Bajden.
“Ostavili su nam haos. I Obama je rekao da je to jedan od najvećih problema”, odgovorio je Tramp.

Propast ako Bajden pobedi

Bajden je naciji obećao sasvim novi program zdravstvene zaštite “Bajdenker”, kojim će Amerikancima biti omogućeni jeftiniji lekovi i manje premije osiguranja. Tramp je demokrate optužio za socijalizam.

“Ukoliko budem izabran, berze će eksplodirati. Ako on pobedi prošpašće”, rekao je Tramp.
Govoreći o nezaposlenosti u SAD, Tramp je za odlaganje novog paketa pomoći optužio predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Tramp je još jednom za seriju problema nastalih odlaganjem tog paketa pomoći optužio “loše vođene demokratske gradove i države” koje na taj način pokušavaju da izbegnu odgovornost.

Bajden je rekao da je svima, od restorana do škola, potrebna pomoć, ali uz odgovarajući sistem.

“Ljudi zarađuju pet ili šest dolara na sat”, rekao je Bajden, obećavajući da će minimalnu cenu rada podići na 15 dolara na sat.

Tramp je, govoreći o migracijama, rekao da ilegalnim kanalima dolaze i “loši ljudi”, navodeći da u SAD postoje jasni zakoni prema kojima je useljavanje regulisano.

Bajden je optužio Trampa da je razdvajanjem porodica migranata “razorio suštinu američkog društva”.

Tramp se uporedio sa Linkolnom

Rasni problemi u SAD, koji već mesecima potresaju ovu državu, bili su naredna tema debate. “U Americi postoji institucijalizovani rasizam”, rekao je Bajden, obećavajući bolje zdravstveno osiguranje, više poslova i lakši pristup obrazovanju za pripadnike manjinskih zajednica.

“Bajden nikada ništa nije uradio iako je deo vlasti 47 godina”, odgovorio je Tramp, rekavši da je od njega za jednakost svih rasa uradio jedino Abraham Linkoln, koji je 1863. godine ukinuo ropstvo.

Nešto kasnije, Tramp je objasnio da se nije poredio sa Linkolnom, već da je istakao činjenicu da od Linkolna za Afroamerikance niko nije uradio više od njega.

“Džo zovu te korumpiranim političarom”, rekao je Tramp, aludirajući da nedavne optužbe vezane za poslovne aktivnosti Bajdenovog sina, Hantera u Ukrajini o kojima je nedavno pisao Njujork post.
Bajden je rekao da su te optužbe “đubre”, osmišljeno u Rusiji.

Bajden je obećao da će rešiti status oko 11 miliona ilegalnih useljenika, na šta je Tramp odgovorio da njegov protivkandidat “nema predstavu o rešavanju tog problema”.

O koronavirusu

Tramp je odmah za zdravstvenu krizu optužio Kinu i rekao da će u nekoliko narednih nedelja biti spremna vakcina. Objasnio je na koji je način ozdravio pošto je nekoliko dana proveo u bolnici Volter Rid.

Bajden je izlaganje otvorio podatkom da je 220.000 Amerikanaca umrlo od koronavirusa, te da osoba koja je odgovorna za takav ishod ne bi smela da ostane na čelu nacije. Bivši potpredsednik SAD je apelovao na Amerikance da nose maske i obećao akciju protiv pandemije ukoliko bude izabran. “Obećavam da ću napraviti plan”, rekao je Bajden.

Tramp je rekao da je rok od nekoliko nedelja za vakcinu realan, ali da je moguće da će biti spremna do kraja godine. Naveo je i da je zadužio vojsku da distribuira 100 miliona jedinica vakcine.

“Čeka nas tamna zima, jer nemamo plan”, odgovorio je Bajden.

Ovo je bila poslednja predsednička debata uoči predsedničkih izbora u Americi, 3. novembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here