Youtube/Larry King
Robert O`Brajan

Predsednik Donald Tramp imenovao je Roberta O’Brajana za savetnika za nacionalnu bezbednost. S obzirom da O’Brajan preuzima ulogu koju je do sada držao „jastreb“ Džon Bolton, koliko se razlikuje njegovo viđenje spoljne politike?

Pre nego što je Tramp u sredu najavio O’Brajanov angažman, on je bio malo poznat široj javnosti, osim po izletu u Švedsku, gde se zalagao za puštanje repera Ejsepa Rokija (A$AP Rocky) iz zatvora, piše Sputnjik.

Iako taj poduhvat nije urodio plodom, Tramp se ipak odlučio da O’Brajana promoviše u svog savetnika za nacionalnu bezbednost, poziciju koju je donedavno držao Džon Bolton. Prošle nedelje Tramp je otpustio Boltona zbog „snažnog neslaganja“ oko važnih pitanja, navodno, zbog Boltonovih pokušaja da uvuče američkog predsednika u ratove sa Sirijom, Iranom, Venecuelom i Severnom Korejom.

Sada kada je O’Brajan na Boltonovom mestu i može da savetuje predsednika o pitanjima rata i mira – hoće li se promeniti američka spoljna politika?

Dok su Boltonovi apetiti za ratovanjem bili poznati i pre nego što je postao savetnik za nacionalnu bezbednost, O’Brajanovi stavovi manje su poznati. Ipak, izneti su u knjizi „Dok je Amerika spavala: obnova američkog liderstva u svetu u krizi“ iz 2016. godine.

Amerika na prvom mestu?

O’Brajan nije golub mira. U knjizi optužuje Obaminu administraciju za smanjenje vojnog budžeta i poniznost, što je ohrabrilo „autokrate, tirane i teroriste“. Pozivajući se na povećanje vojne potrošnje i mornaricu koja „vlada talasima“, novi savetnik za nacionalnu bezbednost se zalaže za Sjedinjene Države koje su na čelu globalne koalicije saveznika.

Koalicije sa stranim državama do sada su bile smetnja za Trampa, tvorca slogana „Amerika na prvom mestu“. Da li će O’Brajan ublažiti svoja uverenja i pokušati da ih prilagodi Trampovim, ili će zasmetati svom šefu – ostaje da se vidi.

Kina – “crvena oluja koja jača”

Fokusiran na rast kineske globalne moći, O’Brajan upozorava na rast pomorske moći ove zemlje i naziva ga „crvena oluja koja jača“. Njegov agresivan stav prema Pekingu uklapaće se u stavove administracije. Od trgovinskog rata, do etiketiranja Kine kao „grabljivice“ i „globalnog konkurenta“, trenutna administracija zauzela je prema najmnogoljudnijoj zemlji sveta čvršći stav nego bilo koja prethodna.

Rusija

O’Brajan je knjigu izdao pre nego što je Rusija, zbog kleveta o mešanju u izbore, postala deo američke politike, tako da je malo prostora posvećeno ulozi Moskve u svetskim poslovima. Ipak, jedno poglavlje posvećeno je Ukrajini i u njemu O’Brajan hvali prozapadne aktiviste koji su svoju zemlju „izvukli iz despotizma Vladimira Putina“.

Birajući O’Brajana, čini se da je Tramp načinio sigurniji izbor nego što je to bilo u Boltonovom slučaju. Veliki deo O’Brajanove karijere, za razliku od Boltonove, odigrao se iza scene i van dometa medija. Ipak, O’Brajan u novoj ulozi neće moći da izbegne kritiku i odgovornost za Trampove spoljnopolitičke odluke, zaključuje Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here