EPA-EFE
Ričard Grenel

Američki predsednik Donald Tramp imenovaće ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela za izaslanika za dijalog Beograda i Prištine. U pitanju je Trampov razbijač, čovek koji je navikao da i u Berlinu lupa šakom o sto, piše Dojče vele.

Trampova odluka došla je iznenada, baš dok je državni sekretar Majk Pompeo u poseti dvema državama regiona, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Krajem avgusta je Pompeo najavio da će Metju Palmer biti specijalni predstavnik SAD za Balkan. Nedugo potom je i Palmer rekao da će mu prvi prioritet biti pomeranje dijaloga Srbije i Kosova sa mrtve tačke.

Da li to sada Palmer dobija pojačanje ili „kontrolora“? Jer, Ričard Grenel (53) je bez ostatka Trampov čovek i još nije jasno da li je njegovo imenovanje poruka snažnog američkog prisustva ili pak Bela kuća i Stejt department vode zasebne politike?

Koja je sada uloga Palmera, zapitao se Florijan Biber, profesor iz Graca i poznavalac Balkana. „Ovo je zabrinjavajuća poruka po zajedničku poziciju EU i SAD. Grenel ima istoriju neprijateljstva prema Nemačkoj i EU. Recimo pozive građanima da podrže desnicu i krajnju desnicu. Ovo nije dobar znak“, napisao je Biber na Tviteru.

Od republikanskog savetnika do Trampovog miljenika

Grenel važi za Trampovog razgrtača, čoveka bez dlake na jeziku i bez zadrške kada se treba umešati u nemačku unutrašnju politiku.

On je prošle godine postao prvi deklarisani homoseksualac koji je zauzeo važno mesto u Trampovoj administraciji. Još nije ni seo u fotelju ambasadora u Berlinu, a već je iznervirao buduće domaćine intervjuom za desničarski portal Brajtbart. Rekao je da je njegov cilj jačanje „konzervativnih snaga u Evropi“, aludirajući na Viktora Orbana, Matea Salviniji i njegovog omiljenog – Sebastijana Kurca.

Grenel je nastavio sa deljenjem lekcija i pretnjama. Tako je zahtevao od nemačkih privrednika da ne sarađuju sa Iranom, pretio sankcijama svima koji učestvuju u projektu gasovoda Severni tok 2, i tražio od Nemačke da umesto ruskog kupuje američki gas. Onda je još rekao da će SAD ograničiti obaveštajnu saradnju sa Nemačkom ukoliko Nemci ne isključe kineski Huavej iz izgradnje 5G mreže.

Serija kontroverzi naterala je čak i Volfganga Kubickog, veterana nemačkih Liberala i prijatelja Amerike, da traži da se Grenel najuri iz Nemačke. „Kada se jedan američki diplomata odnosi kao visoki komesar okupacione sile, on mora iskusiti da naša tolerancija ima i granice“, rekao je Kubicki u martu ove godine.

Upoznao Tačija i Haradinaja

Prošlih dana se Grenelovo ime pominjalo čak i u priči o nasledniku Džona Boltona na moćnoj funkciji šefa Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sada će se ipak baviti pitanjem Kosova, dakle regionom u kojem se već Ričard Holbruk proslavio lupanjem šakom o sto. Barem deo ljudi sa kojima će imati posla je Grenel već i lično upoznao. Kada su kosovski premijer i predsednik Haradinaj i Tači u aprilu dolazili na samit sa Beogradom koji su organizovali Merkel i Makron, Grenel je pričao sa obojicom.

Ti samiti nisu dali bogzna kakve rezultate. Ali u nedelju su izbori na Kosovu, a onda bi stvari mogle da se pokrenu sa mrtve tačke. Tramp je u tom cilju potegao oružje najvećeg kalibra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here