DAVID CROSLING
Građanima je dato nekoliko dana da se priviknu na novu meru

Od sinoć, srede 22. jula u 23.59 sati, nošenje zaštitne maske je obavezno na području Melburna i okruga Mičel (Mitchel Shire). Ko god je, iz bilo koja od četiri, dozvoljena razloga, napustio kuću u obavezi je da ima zaštitu na licu, šal ili bilo kakvu vrstu poveza, u suprotnom može da bude kažnjen sa 200 dolara. Ukoliko osoba dokaže policiji opravdan razlog za ne nošenja maske, biće pušten bez sankcija.

Prema vladi Viktorije, razumno je ne nositi masku ako osoba ide na trčanje; ukoliko neko iz medicinskih razloga ne može da nosi masku; ima posao gde je nepodobno nošenje maske; ili je u pitanju dete mlađe od 12 godina. Ali, ipak će se i od osoba koje imaju razlog da ne nose masku, tražiti da kada napuštaju dom pokriju lice. Učitelji neće biti u obavezi da nose masku u učionici.

Ova odluka je građanima Melburna saopštena u nedelju 19. jula i stanovništvu je ostavljeno par dana da se naviknu na obavezno pokrivanje lica kada napuštaju dom. Građanima u ostalim delovima Viktorije je preporučeno da nose maske ukoliko ne mogu da obezbede rastojanje od 1,5 metara, koja je do četvrtka važila za stanovnike Melburna i Mičel Šajra.

Zanimljivo je da ni predstavnici vlade, niti stručnjaci ne tvrde da nošenje maske može da nas sa sigurnošću zaštiti od korone. Odluka je doneta kako bi se smanjio broj zaraženih u Viktoriji, koji je u utorak 21. jula i dalje bio trocifren, 374 i tri smrtna slučaja.
Danijel Endrjus, premijer Viktorije, očekuje da će građani prihvatiti nošenje maski i da neće biti razloga za kažnjavanje, te da će u momentu kada napuštaju dom, pored ključeva i mobilnih telefona staviti i masku za lice.

– Ukoliko vidimo da ljudi nose maske, onda će to verovatno značiti da ne moramo da pooštravamo mere i na primer: dozvolimo dnevno vežbanje samo u okviru vašeg dela grada, ili da idete u kupovinu samo u određenom radijusu oko kuće – naglasio je Endrjus.
Prof. Bret Satn, šef zdravlja Viktorije, očekuje da će nošenje maski smanjiti stopu prenosa virusa za dve trećine ili više, kao i da će pokrivanje lica dovesti do smanjenja broja dnevno novih slučajeva na jednocifren broj ili na nulu.

Premijer Endrjus je izneo i podatak da je od sredine maja do danas oko 80% prenosa virusa bilo upravo na radnim mestima, a svega 20% u domaćinstvima. Daleko češće su oboljevali povremeno zaposleni, koji su i pored simptoma radili.
Veliki broj njih je radio u domovima za stare što je imalo za posledicu brzo širenje COVID-19. To je razlog da WorkSafe uz pomoć policije Viktorije i Kriznog štaba Viktorije izvrši blic-testiranja na radnim mestima, i proveri da li se svi pridržavaju propisanih mera fizičkog dinstaciranja i nošenja maski.

Danijel Endrjuz, premijer Viktorije

Kako do maski?

Premijer Viktorije je potvrdio da je za državu naručeno tri miliona maski za lice, a prva serija od 300.000 trebalo bi da stigne ove nedelje. Dodatnih milion maski je obezbeđeno za radnike sa invaliditetom širom Viktorije, a još milion će biti obezbeđeno za regionalne ustanove za negu starih lica. Ukoliko neko nije u mogućnosti da nabavi masku, predstavnici vlasti su uvereni da će i šal biti dovoljan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here