EPA/ RITCHIE B. TONGO
Foto: Ilustracija

Narodna milicija samoproglašene Luganske Narodne Republike saopštila je da je na teritoriji pod kontrolom Kijeva raspoređeno teško naoružanje ukrajinskih snaga.

Konkretno, na železničkoj stanici u mestu Rubežno registrovano je šest PRO kompleksa „Strela -10“, kompleks „Tunguska“, šest protivtenkovskih topova „Rapira“, tri haubice „Ljaguška“, devet protivtenkovskih navođenih raketnih kompleksa „Konkurs“ i 21 borbeno oklopno vozilo.

Prema rečima portparola Narodne milicije Ivana Filiponenka, oklopna vozila su takođe uočena u još dva mesta pod kontrolom Kijeva.

– Kršeći 3. tačku dodatnih mera protivnik nastavlja da razmešta naoružanje i tehniku u naseljima na teritoriji pod kontrolom Kijeva – rekao je Filiponenko.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu paljbe, razmeštanja naoružanja u naseljima i u njihovoj blizini, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Pored toga, predviđena je disciplinska odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju da budu na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti. Međutim, od februara 2021. situacija u Donbasu ponovo je počela da se pogoršava.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime