EPA-EFE/Chris Kleponis
Donald Tramp

Šef američkih obaveštajnih službi Džon Retklif i direktor FBI Kristofer Rej optužili su Iran da se meša u američke izbore pretećim imejlovima koje šalju biračima u SAD lažno se predstavljajući kao pripadnici desničarske grupe „Ponosni momci“.

– Iza lažnih imejlova, kreiranih da zastraše birače, podstaknu socijalne nemire i nanesu štetu predsedniku SAD Donaldu Trampu, stoji Teheran – rekao je Retklif na konferenciji za štampu.

Pristalice Demokrata sa Floride i Aljaske navele su da su dobijale preteće imejlove u kojima piše da su Ponosni momci „u posedu svih njihovih podataka“ i od njih zahtevaju da glasaju za američkog predsednika Donalda Trampa „ili će doći po njih“.

Direktor FBI je rekao da izgleda da je Iran dobio informacije o američkim biračima i koristio ih za slanje elektronske pošte, nazivajući to „očajničkim pokušajima očajnih protivnika“.

Rej je pozvao Amerikance da informacije o glasanju potraže od pouzdanih izvora, poput državnih zvaničnika, i rekao da FBI „koordinira sa privatnim sektorom, kako tehnološkim tako i društvenim mrežama, kako bi obezbedili da strani akteri ne koriste njihove platforme za širenje dezinformacije i propaganda“.

Nešto ranije „Vašington post“ je izvestio o navodnoj iranskoj kampanji pozivajući se na neimenovane zvaničnike Nacionalne bezbednosti.

Meta-podaci iz elektronskih adresa ukazivali su na servere u „Saudijskoj Arabiji, Estoniji, Singapuru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, prema navodima izvora koje citira „Vašington post“.

Kritičari Trampa poput bivših republikanskih konsultanata, koji sada podržavaju demokratskog kandidata Džoa Bajdena, imejlove su predstavili kao dokaz da predsednik SAD pokušava da zastraši birače uoči predsedničkih izbora 3. novembra.

Zvanični Teheran je negirao da pokušava da se umeša u izbore u SAD, tvrdeći da se za razliku od Vašingtona ne petlja u izbore drugih zemalja, preneo je RT.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here