Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Sa ukupno 86 takmičara, Olimpijski tim Srbije učestvovaće na Igrama u Tokiju, koje će zvanično početi u petak 23. jula.

Što se tiče brojnosti sportista, ovo je najmanji broj od Pekinga 2008. godine od kada Srbija učestvuje kao samostalna država. U Kini je bilo 92 sportista, u Londonu četiri godine kasnije rekordnih 115 i u Riju 2016. godine bilo ih je 103.

Ipak u Tokiju će biti oboren jedan rekord što se tiče srpskog tima. Srbija ima predstavnike u 16 sportova. U Londonu su bili takmičari u 15, u Riju u 14 i u Pekingu u samo 11 sportova.

Najveći uspeh je ostvaren u Riju kada je osvojeno osam medalja (2-4-2). U Londonu je brojano do četiri (1-1-2), dok su u Pekingu osvojena tri odličja (0-1-2). Prisutan je trend rast, a da li će se nastaviti u Tokiju saznaćemo u narednih 17 dana.

Aduta za pobedničko postolje ima nekoliko, a ovo je lista onih kojih imaju najveće šanse.

1. Novak Đoković

Svetski reket broj jedan ima bronzu sa Igara osvojenu u Pekingu 2008. godine. U London 2012. godine i Rio 2016. dolazio je kao svetski broj jedan i prvi favorit za zlatu. U oba slučaja je ostao bez odličja i oba puta je za Srbina bio koban Del Potro. U Britaniji u meču za treće mesto, u Brazilu u prvom kolu.

Đoković u Tokio dolazi kao aktuelni vlasnik titula na Australijan openu, Rolan Garosu i Vimbldonu i nedodirljivi broj 1. Deluje da je u Japanu došao trenutak da se u Novakovu čast svira „Bože pravde“.

2. Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Aktuelne olimpijske vicešampionke, aktuelne svetske prvakinje, dvostruke šampionke Evrope. Ovo je niz uspeha ženske odbojkaške reprezentacije od 2016. godine i Igara u Riju. Izabranice Zorana Terzića, predvođene najboljom igračicom sveta Tijanom Bošković dolaze sa ogromnom prilikom da nastave trofejni niz.

3. Vaterpolo reprezentacija Srbije

Generacija koju predvode Filip Filipović i Andrija Prlainović već je dodirnula Olimp na Igrama u Riju. Bila je to kruna ekipe koja je u tom trenutku postala evropski, svetski i olimpijski šampion. Čak deset momaka iz Brazila igraće i u Tokiju. Ekipa selektora Dejana Savića nije izraziti favorit za zlato, kao pre pet godina, ali je sigurno sposobna da se bori za jedno od mesta na postolju.

4. Zurab Datunašvili i Mate Nemeš

Zurab Datunašvili i Mate Nemeš dolaze u Tokio kao evropski šampioni u svojim kategorijama. Pored toga, Datunašvili je pokazao klasu u maju na kvalifikacionim turniru u Sofiji, kada je izborio učešće na Igrama u kategoriji do 87 kilograma, tako što je pobedio olimpijskog šampiona iz Rija, Rusa Davita Čakvetadzea.

Nemeš se bori u kategoriji do 67 kilograma, disciplini u kojoj je zlato osvojio njegov doskorašnji reprezentativni drug Davor Štefanek. Uz dobar žreb i Zurab i Mate mogu daleko da doguraju.

5. Ivana Španović

Najbolja srpska atletičarka svih vremena i bronzana iz Rija pokušaće još jednom da obraduje naciju u skoku udalj. Ivana je ove godine tek na 14. mestu na svetskim listama sa preskočenih 6,88 metara, međutim poznato je da ona najbolje skokove izvodi kada je najvažnije.

Imaće jaku konkurenciju u Amerikanki Britni Ris, Nemici Malaiki Mihambo, Nigerijki Ese Brume, ali Španovićeva sigurno ima kvalitet da se upusti u borbu za sam vrh.

6. Tijana Bogdanović i Milica Mandić

Tandem devojaka koji je donosio medalje za Srbiju u Londonu i Riju. Milica je bila olimpijska pobednica u Britaniji u kategoriji preko 67, Tijana srebrna u Brazilu do 49 kilograma. Imaju iskustvo na najvećoj smotri svetskog sporta, dosta dobar žreb, što im daje mogućnost da pokušaju da ponovo završe na podijumu.

7. Nemanja Majdov

Čak petoro srpskih džudoka učestvovaće u Tokiju. Na nedavno završenom prvenstvu sveta Aleksandar Kukolj je osvojio srebro do 100 kilograma, Anja Obradović je bila treća do 63 kilograma. Najveće šanse u Tokiju ipak ima Nemanja Majdov.

Momak iz Istočnog Sarajeva je od 2017. bio svetski šampion, dvostruki je vicešampion Evrope. Preskočio je Svetsko prvenstvo u Budimpešti kako bi se što bolje spremio za Tokio i sigurno će učiniti sve da dođe do jedinog odličja, koje mu nedostaje u kolekciji.

8. Ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Aktuelne šampionke Evrope i vlasnice bronze iz Rija nikako ne mogu da budu izostavljene sa liste kandidata za osvajanje medalje. Izabranice Marine Maljković nedavno su blistale u Valensiji i pokorile Stari kontinent.

Imale su pre Igara određene probleme, pre svega probleme sa koronavirusom najbolje igračice Sonje Vasić, ali sada je to prošlost. Zlato je rezervisano za Amerikanke, predstoji borba za dve preostale medalje.

9. Basket reprezentacija Srbije 3 x 3

Novi sport na Igrama i sjajna prilika za medalju za Srbiju. Dušan Domović Bulut i drugovi su četiri puta bili šampioni sveta i u Tokio stižu kao prvi favoriti za zlato. Šanse su još veće kada se zna da učešće na Igrama nije izborila reprezenacija Sjedinjenih Američkih Država. Srpskim basketašima ostaje da ulogu kandidata za odličje opravdaju na terenu.

10. Miks tim vazdušnim pištoljem

Strelci su godinama bili najveći adut Srbije za odličja. Ovaj put imaju brojnu ekipu. Prvi put će se u Tokiju takmičiti i miks timovi u gađanju pištoljem i puškom. Zorana Arunović i Damir Mikec su u gađanju pištoljem sjajn tandem, nedavno su i Osijeku bili evropski vicešampioni i deluje da u Japanu mogu da se bore za mesto na postolju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here