EPA/Boris Pejovic

Patriotsko-komitski savez Crne Gore i navodna grupa građana “Crnogorsko proljeće” za danas su najavili nove antivladine proteste, kojima zahtevaju ostavku premijera Zdravka Krivokapića, zbog najavljenog usvajanja odluke o kriterijumima za sticanje državljanstva prijemom i izmene Zakona o prebivalištu.

Ko su zapravo crnogorske komite, čiji protesti su tokom poslednjih pet dana podigli tenzije u ionako rovitoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, a kojih se svi odriču.

Najuticajnija opoziciona DPS Mila Ðukanovića tvrdi da ta partija ne organizuje proteste komita, već za to optužuju Krivokapića.

Patriotsko-komitski savez formiran je polovinom prošle godine, neposredno nakon što je na avgustovskim parlamentarnim izborima DPS Mila Ðukanovića izgubio vlast nakon 30 godina.

Na čelu komita je Tatjana Knežević Perišić, Nikšićanka, koja je diplomirala politikologiju u Beogradu i u crnogorskoj javnosti je poznata kao veliki borac za crnogorski identitet i protiv svega što je srpsko.

Po osnivanju su se predstavili kao “nova politička snaga Crne Gore”, koja će se zalagati za evropsku i građansku državu, ali i, kako su naveli, “za pravo crnogorskog naroda da u svojoj državi slobodno razvija svoj identitet, kulturu i veru”.

U tada usvojenoj Deklaraciju pozvali su sve patriote i sve crnogorske subjekte, na formiranje “crnogorskog bloka, kojim bi se odupreli namerama nove parlamentarne većine”.

Na jučerašnjim protestima komitama se pridružila i navodna grupa građana “Crnogorsko proljeće”. “Crnogorsko proljeće” je Fejsbuk grupa koju vodi Nikšićanin Žarko Dragićević.

Inače, Dragićević, književnik i publicista, je nekada bio član Glavnog odbora SDP-a, a u februaru 2008. godine osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 60 dana zbog krivičnog dela – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, kada je policajca udario nogom u glavu.

Zbog izbegavanja služenja zatvorske kazne, navodno zbog zdravstvenog stanja, sud je za njim raspisao poternicu.

U autorskom tekstu za podgorički portal Anaitika, Dragićević je, izeđu ostalog, napisao da je “teror srpskog nacionalizma u regionu, izmanipulisanim srpskim manjinama u drugim državama, postao ideologija vlasti i opozicije u Srbiji, a probuđeni nacionalizmi u regionu su uzrokovani odraz otpora poretku koji nasilno pokušava da sopstveni državni teritorijalni integritet poistovetii sa enklavama srpskih manjina u susednim zemljama, a potom u krajnjem cilju da proširi granice države”.

1 KOMENTAR

  1. А где су српске комите? Било их је и у Црној Гори. Данас седе по затворима у Србији…
    Комите = старо име за паравојне формације.

  2. Na čelu komita je Tatjana Knežević Perišić, Nikšićanka, koja je diplomirala politikologiju u Beogradu i u crnogorskoj javnosti je poznata kao veliki borac za crnogorski identitet i protiv svega što je srpsko.
    Hahaahahaahhaa e jado a đe je Beograd i ta diploma što je donese kući okle je ponese jado?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime