ATA Images
Ceca Ražnatović

Tesla, Ceca, Nole, Baka Prase, idoli su mladih generacija u Srbiji kojima su tinejdžeri pridodali i srpske srednjovekovne vladare.

Ta lista uzora populacije rođene između 2000. i 2013. godine, a zbog tehnološke pismenosti popularno nazvane “lajk generacija”, plod je velikog istraživanja kompanija DIRECT MEDIA United Solutions i IPSOS Strategic Marketing.

Ta anketa rađena je u tri talasa tokom ove godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika.

Osim genijalnog naučnika, mladi su se opredelili za proslavljene velikane srpske istorije, cara Dušana i cara Lazara, a rame uz rame sa najpopularnijim domaćim zvezdama teniserom Novakom Đokovićem, jutjuberom Bakom Prasetom i folk pevačicom Svetlanom – Cecom Ražnatović, našli su se fudbaler Ronaldo, pevačica Arijana Grande i južnoafričko-američki biznismen Ilon Mask.

Zajednički imenitelj ovih ličnosti je uspeh, tumače sagovornici “Vesti” izbor mladih u Srbiji.
Nema sumnje da je Nikola Tesla najpoznatiji srpski naučnik, fizičar i elektroinženjer. Bio je i jedan od najblistavijih umova čovečanstva nazivan Prometej 20. veka i čovek “koji je izumeo dvadeseti vek”. I, ostao do danas, čak i među tinejdžerima.

Izumitelj je napajanja pomoću naizmenične struje, poznat je po naučnom doprinosu u prenosu i modulaciji radio-signala, a po Tesli je nazvana međunarodna jedinica mere za jačinu magnetnog polja.

Stefan Dušan Nemanjić, poznat i kao car Dušan Silni, bio je srpski srednjovekovni vladar iz prve polovine 14. veka koji je znatno proširio granice srpske države prema jugu. Lazar Hrebeljanović u narodu slovi za cara, iako je bio knez. Posle bitke na Marici, takođe je stvorio moćnu srpsku državu.

Heroj današnjice i idol tinejdžera je svetski teniser broj 1 Novak Đoković sa osvojenih 16 grend slem turnira, sedam na Otvorenom prvenstvu Australije, pet Vimbldona, tri Otvorena prvenstva SAD i jednim Rolan Garosom. Uz to je na vrhu ATP liste bio više od 270 nedelja.
Baka Prase, Bogdan Ilić, jedan je od najpoznatijih srpskih jutjubera među osnovcima i tinejdžerima. Šire je nacija za njega čula kada se u novosadskom tržnom centru desio stampedo gomile dece koja su želela autogram od njega, pa je bilo i povređenih. Folk pevačica Svetlana – Ceca Ražnatović već godinama nosi epitet ne samo srpske već i balkanske zvezde sa milionskim pregledima hitova na Jutjubu i ogromnom posećenošću koncerata.

U omiljene inostrane zvezde mlada srpska populacija svrstala je Arijanu Grande, američku pevačicu i glumicu koja je pune 34 nedelje bila na listi prvih 10 mesta Bilbord hot 100 sa svoja četiri hita, a mladima je poznata i kao junakinja tinejdžerskih serija.
Uzor nekim srpskim tinejdžerima je i Ilon Mask, inženjer, vlasnik više kompanija čije se bogatstvo procenjuje 21,4 milijardi dolara. Poznat je kao ekscentrični milijarder, zbog ideja poput bacanja nuklearne bombe na Mars da bi otputovao na tu planetu.

Protresli predrasude

Spajanje pomenutih poznatih ličnosti, kako je rekao na predstavljanju ankete Dejan Radosavljević, direktor istraživanja u IPSOS Strategic Marketing, deluje nelogično, ali ta razuđenost u interesovanjima mladih ukazuje na njihovu široku infomisanost, što i jeste odlika generacije.

– Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmamo neke, veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima, koje smo mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo – kazao je Dejan Radosavljević.

Vrednosti pod lupom

Govoreći o razlozima zbog kojih je anketa sprovedena, jedna od direktorki DIRECT MEDIA United Solutions Ljubica Vukčević objasnila je da je autore istraživanja, prvenstveno zanimalo koliko se “generacija Z” ili, kako su je nazvali pošto su je je bolje upoznali, “lajk generacija”, razlikuje od prethodnih, kao i da li je spremna da se uhvati u koštac sa svim onim što budućnost nosi.

– Iz iskustva znamo da generacije nasleđuju vrednosti i uverenja prethodnih, ali i da imaju svoje specifičnosti, što je pokazalo i ovo istraživanje – objasnila je ona.

SUTRA – Ko su idoli mladima u Srbiji (2): Deca žrtve sajber ere

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here