U Beogradu, u samom srcu boemske četvrti Skadarlija, pod pokroviteljstvom Gradske opštine Stari grad, organizovana je prezentacija literarnih ostvarenja književnika i slikara udruženja “Litera Mladenovac” i “ULUM Mladenovac”, koji su nam predstavili svoja ovogodišnja ostvarenja, u kultnoj Kući Đure Jakšića.

U programu su učestvovali članovi oba udruženja, čija je predsednica Sanja Sarić, koja je pre nešto više od godinu dana osnovala “Udruženje književnika i ljubitelja knjige”, sa idejom da ovo bude samo jedan od mnogobrojnih susreta sa medijima, koji će propratiti rad ovog talentovanog tima.

Autori ovih književnih ostvarenja prezentovali su publici odlomke svojih dela besedom

Udruženje, kakvo je danas, svoju ekspanziju će doživeti uz pomoć člana gradskog veća zaduženog za kulturu, gospodina Zorana Jocića.

– “Litera Mladenovac” je mlado udruženje, ali svojim radom i ostvarenjima, uspeva da ohrabri stvaralaštvo u našem gradu. Osnovni cilj je promovisanje književnosti u svim formama, podsticanje lokalnog stvaralaštva, razvoj jezičkih veština, kulture govora, pisanja i čitanja, podsticanje stvaralaštva mladih. Naše osnovno opredeljenje je da negujemo naše pismo, pa su shodno tome sva izdanja “Litere” štampana ćiriličnim pismom – izjavio je Jocić.
Sanja Sarić
Da je pisana reč cenjena među milenijalcima, generaciji “X”, kao i pripadnicima “baby-boom” -a u prilog govori velika zainteresovanost za prisustvo na ovom događaju, gde su pored zbornika poezije autora, kratkih priča, pripovedaka i zbirki zavičajne poezije, predstavljene i dečije pesme talentovanih pisaca.

Iako članovi ovog tima poseduju uzrasnu raznovrsnost, i različit pristup pisanju, postoji jedna činjenica koja ih sve povezuje.

– Večeras nas je ovde okupila ljubav prema lepom: bila to reč, slika, zvuk, potreba za lepotom izraza svojstvena svim umetnicima. Mi smo zbog toga osnovali “Literu”, sa nadom da je ovo jedan od mnogih naših susreta – izjavila je Sanja Sarić, glavni organizator događaja.

Na ovoj manifestaciji okupljeni su i pojedni članovi “ULUM” -a, koji se bave likovnim stvaralaštvom, bilo amaterski ili profesionalno. Cilj njihovog angažovanja bio je da se likovni život u gradu podigne na viši nivo, i da se zajedničkim delovanjem umetnika afirmiše njihovo stvarlaštvo.

U dobu digitalizacije, i opšte prisutnog trenda tvitovanja, lajkovanja, jutjubera,influensera, i deljenja multimedijalnog sadržaja putem društvenih mreža, postoji potreba za povezivanjem tradicionalnih, i modernih vrednosti. Svi mi, bez obzira na talente koje posedujemo, imamo dužnost da mlađim generacijamo skrenemo pažnju na značaj negovanja kulture, tradicije, i istorije naše zemlje. Knjigama. Čitanjem. Pisanjem.
Izvor:
I.Karić

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here