Ko su odbegli pariski teroristi, braća Said i Šerif Kuaši?

0

Fonet/AP
Braća Kuaši za kojima se još traga
 

Kako navode francuski mediji, policija je identifikovala osumnjičene nakon što je u njihovom napuštenom vozilu za beg pronađena lična karta. Tokom noći u potrazi za dokazima pretreseno je više lokacija u Francuskoj.

O braći Kuaši se zna više nego o Muradu, piše CNN i navodi da su njih dvojica povezivana sa više terorističkih grupa, kao i da postoje indicije da su se ovog leta vratili u rodnu Francusku sa ratišta u Siriji.

Jedan od njih dvojice je "od ranije poznat američkim vlastima", a kolege iz Francuske su obavestile obaveštajne službe SAD da je to lice pod prismotrom.

CNN prenosi sve detalje poznate o dvojici osumnjičenih:

Šerif Kuaši (32)

Šerif Kuaši (32), državljanin Francuske, osuđen je uslovno na tri godine zatvora 2008. zbog veza sa jednim regrutnim centrom džihadista u Parizu, iz kog su borci odlazili u rat u Iraku.

Uhapšen je sa još jednom osobom 2005, kada je imao samo 22 godine, i to neposredno pred planirani put za Siriju, preko koje je trebalo da uđe u Irak. Njegov advokat tada je rekao da je on više "blejač iz kraja nego ekstremni islamista".

"On puši, pije, ne nosi bradu i ima devojke pre braka", rekao je advokat Vensan Olivije.

Međutim, tokom suđenja, Kuaši je opisan kao mladi čovek pod jakim uticajem radikalnog muslimanskog sveštenika Farida Benjetua iz Adava džamije u Parizu. Franucski "Mond" je tada pisao da je Kuaši prošao kroz obuku za ratište, da je redovno vežbao i da je u džamiji imao priliku da se upozna i rukuje naoružanjem.

Kuaši je sudu rekao da ga je motivisalo zlostavljanje koje sprovode američke trupe nad zatvorenicima u ozloglašenom zatvoru Abu Hraib u Iraku, ali je rekao i da "mu je laknulo kada je uhapšen".

"Što sam bio bliži odlasku, to sam više želeo da odustanem. Ali da sam to uradio, izgledao bih kao kukavica", rekao je on sudiji.

Na suđenju je navedeno, iako bez dokaza, da je Kuaši želeo da "napadne jevrejske mete u Francuskoj", ali da mu je Benjetu rekao da Francuska, za razliku od Iraka, nije zemlja džihada.

Kuaši je sa još šest ljudi, među kojima je bio i Benjetu, osuđen na zatvorsku kaznu 2008. godine zbog učešća u regrutnom centru. Kuaši nije bio u zatvoru, jer je polovina njegove kazne bila uslovna, a već je proveo dovoljno vremena u pritvoru. Kako je naveo Blumberg, pušten je iz pritvora i pre završetka suđenja.

Kuaši je u Parizu radio kao dostavljač pica, a kasnije kao prodavac ribe u jednom supermarketu. Sudiji je rekao da ga najviše od svega zanima rep muzika.

Dve godine nakon presude, Kuaši je optužen, ali ne i osuđen, za planiranje oslobađanja iz zatvora alžirskog islamiste Smaina Ait Ali Belkacema, koji je zatvoren zbog bombaških napada na stanicu u Parizu 1995.

Šerif Kuaši je rođen u Parizu, roditelji su mu iz Alžira, a oboje su umrli dok su Šerif i Said bili mladi. Odrastao je u Renu, a pre povrtaka u Pariz završio je školu za fizičku kulturu.

Said Kuaši (34)

O starijem bratu Kuaši se mnogo manje zna i o njemu nema mnogo informacija osim nepotvrđenog izveštaja "USA tudej" da je on boravio u Siriji tokom prošle godine i da je, kao i brat, "povezan sa jednom terorističkom grupom iz jemena".

Said Kuaši (34) takođe je državljanin Francuske, a njegova lična karta pronađena je u vozilu za beg, koje su napadači ostavili na severu Pariza nakon što su izvršili napad i umakli policiji.

"To je jedina njihova greška", rekao je stručni konsultant francuskee TV BFMTV Dominik Rize.

BFMTV navodi da je i Said Kuaši od ranije poznat francuskoj policiji, a "Liberasion" piše da je 2005. godine, kada mu je uhapšen mlađi brat, zajedno sa njim živeo kod jednog Francuza koji se preobratio u islam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here