Amerikanac Rajli Opelka i Hrvat Ivo Karlović, koji su u drugom kolu odigrali po pet setova ali s različitim uspehom, upadljivom razlikom u visini u odnosu na protivnike podsetili su na Šijanovog epizodnog junaka Milovana Tasića, košarkaša Radničkog iz šampionske sezone (1973), u antologijskim kadrovima naše filmske umetnosti s kudikamo nižima od sebe.

Na vimbldonskoj travi u istom danu dva igrača s građom košarkaškog lakog centra borili su se do poslednjeg poena za ulazak u treće kolo. Karlovića teniski svet već dobro poznaje, a on je ove godine, zagazivši u petu deceniju života, i najstariji učesnik glavnog turnira u Sveengleskom klubu posle proslavljenog Australijanca Kena Rouzvela 1975. Izgubio je sa 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, 6:7 (4:7), 6:4 od Italijana Tomasa Fabijana, koji ima 173 cm.

Opelka, koji ima 21 godinu, potpuni je novajlija za površne poznavaoce tenisa. Svojih pet minuta za izlazak na videlo dočekao je na najvećoj sceni “belog sporta” tako što je savladao Švajcarca Stena Vavrinku (183 cm) sa 7:5, 3:6, 4:6, 6:4, 8:6. Bio je to Vavrinkin 49. meč na pet setova u karijeri, a više ih ima samo njegov slavniji zemljak Rodžer Federer (51).

Opelka, koji debituje na Vimbldonu, budući da je prethodne dve godine posustao u kvalifikacijama, na Rolan Garosu je ispao u prvom kolu, a na australijskom openu prvo je izbacio zemljaka Džona Iznera, još jednog teniskog tornja (208 cm), dok je zatim poražen na pet setova baš protiv Fabijana. Sada je Amerikancu rival Kanađanin crnogorskog porekla Miloš Raonić, koji bi, recimo, u petorci s Opelkom sa 196 cm igrao beka, a Italijan se sastaje sa Špancem Fernandom Verdaskom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here