Tanjug/AP
Beni Ganc

Bivši izraelski ministar odbrane i član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua Beni Ganc izazvao je krizu vlasti nakon što je premijeru izdao ultimatum – ili će vlada do 8. juna. izneti plan za rat protiv Hamasa, ili će izaći iz kabineta.

Ganc je poslednji u nizu kritičara poteza Netanjahua, jer tvrdi da ne postoji plan ko će upravljati Gazom nakon završetka operacije, čime veruje da se stvara stanje kontinuiranog rata, što šteti Izraelu.

Kako prenosi CNN, rekao je da bi plan, osim plana o uspostavljanju vlasti posle rata, trebalo da eliminiše Hamas, vrati taoce, vrati izraelske stanovnike na sever Izraela i postavi plan za postizanje napretka u normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Ganc je rekao da premijer mora izabrati između “pobede i katastrofe”, ali je važno napomenuti i to da on podržava akciju Izraela u Rafi, iako se tome protive SAD i evropski saveznici, koji žele da Izrael ne ulazi u ovaj grad iz straha za život civila. Ganc je priznao štetan uticaj koji rat ima na civile, ali je insistirao da je potrebna odlučnost.

– Ovde niko nije zadovoljan kada vidi kako se civili sele s jednog mesta na drugo. Niko nije zadovoljan razaranjima koja su tamo. Ali posle skoro 20 godina Hamasa koji kontroliše to područje i gradi najsofisticiraniju operativnu infrastrukturu u Gazi, nema drugog načina – rekao je.

Kancelarija izraelskog premijera saopštila je, odgovarajući Gancu, da su zahtevi prazne reči koje bi, kako tvrde, značile kraj rata i poraz Izraela, napuštanje većine talaca, ostavljanje Hamasa na vlasti i stvaranje palestinske države.

Netanjahuova kancelarija takođe navodi da Ganc, ukoliko su mu prioritet nacionalni interesi a ne obaranje vlade treba, između ostalog, da odgovori na pitanje da li želi da vidi okončanje operacije u Rafi, i ako je tako, zašto preti rušenjem vlade dok traje operacija izraelske vojske.

Analitičari procenjuju da se sada Netanjahu nalazi u jako teškoj poziciji jer bi udovoljavanjem zahteva razbesneo izraelsku ekstremnu desnicu koja želi da spreči bilo kakvu palestinsku upravu, a ako ne udovolji, imaće još tanju većinu i biti još zavisniji od desničarskih frakcija u parlamentu.

Ganc je dao ultimatum samo nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile da su pronašle telo Rona Benjamina, izraelskog taoca kojeg je uzeo Hamas. Upravo je pokušaj oslobađanja talaca bilo Gancovo opravdanje zašto i dalje učestvuje u vladi, iako se ne slaže sa načinom na koji Netanjahu vodi operacije protiv Hamasa.

Nakon nedavnog otkrića tela četiri vojnika-talaca, broj talaca koje drži Hamas smanjen je na 128. Hamas je 7. oktobra nakon što je sproveo terorističku operaciju koja je bila okidač za izraelski odgovor, oteo 250 i ubio 1.200 ljudi.

Prema Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, izraelska vojna ofanziva dovela je do toga da je ubijeno 35.300 ljudi, iako je nejasno koliki je procenat boraca Hamasa. Neke procene govore da je oko 15 hiljada vojnika Hamasa, što bi značilo da je do sada ubijeno oko 20 hiljada civila. Nasuprot tome, veruje se da je od početka rata do sada ubijeno 279 izraelskih vojnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here