EPA/Christian Bruna
Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Nakon tri dana pauze za Božić mandatar za sastav nove austrijske vlade i lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc i šef Zelenih Verner Kogler nastavljaju sutra koalicione pregovore, koji ulaze u odlučujuću fazu.

Kako je najavljeno u Beču posle podne održaće se sastanak Upravljačke grupe.

Inače, Kurc je pre dva dana rekao da očekuje da će nova vlada biti veoma brzo formirana, a mediji procenjuju da bi to moglo biti u prve dve nedelje nove godine.

Bečki dnevnik „Kronen cajtung“, pozivajući se na neimenovane krugove unutar dve stranke, tvrdi da su već donete personalne odluke, odnosno da je dogovoreno ko će preuzeti koja ministarstva.

Tako se kao budući ministar finansija pominje Gernot Blimel, koji je u prethodnoj vladi Kurca bio ministar bez portfelja zadužen za medije, kulturu i verske zajednice, a koji je blizak šefu narodnjaka.

Navodi se i da bi ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo da preuzme Karl Nehamer, generalni sekretar OVP, koji se za tu funkciju „kvalifikovao“, pre svega zbog svojih tvrdih stavova vezano za migraciju.

Sutrašnja nova runda koalicionih pregovora nije poslednja, pošto su planirani sastanci i tokom vikenda, a formalni završetak koalicionih pregovora planiran je u novoj godini.

Nakon dogovora o koalicionom sporazumu Zeleni moraju da bi stavili svoj potpis na taj dokument da dobiju zeleno svetlo od skupštine stranke, koja zbog toga mora da se zakaže nedelju dana unapred.

Kurc je, najpre 8.oktobra, nakon što je pobedio na izborima krajem septembra, započeo sondiranje mogućih koalicionih partnera, a koalicione pregovore sa Zelenima započeo je 18. novembra.

Koalicioni pregovori u Austriji trajali su ranije u proseku 60 dana, a najduže se pregovaralo 1962. godine, 129 dana, kada su se dogovarale OVP i Socijaldemokratska partija (SPO), dok su najkraće, 22 dana, trajali pregovori koji su 2017. vodili ka formiranju vlade OVP sa Slobodarskom partijom (FPO).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here