Koga kazniti kada robotizovani auto napravi prekršaj?

0

Gugl je jedna od kompanija koja već godinama intenzivno radi na razvoju tehnologije autonomne vožnje i samoupravljajućih automobila.

 

Gugl već godinama intenzivno radi na razvoju tehnologije autonomne vožnje i samoupravljajućih automobila
 

Nakon stotina hiljada kilometara koje su njihova test vozila prešla po autoputevima i drugi vrstama saobraćajnica izvan urbanih sredina, na red je došla faza testiranja u gradskoj vožnji, gde samoupravljajuće automobile očekuju znatno veća iskušenja.

 

I dok Gugl pokušava da predvidi i reši sve potencijalno opasne situacije sa kojima se u gradu može suočiti jedan takav automobil, postavlja se pitanje ko će biti odgovoran ako se dogodi saobraćajna nesreća u kome učestvuje samoupravljajuće vozilo.

 

Najnovija testiranja vrše se u kalifornijskom gradu Mauntin Vju, u kome je i sedište kompanije Gugl. Policija u tom gradu upoznata je sa testovima, ali nema precizan odgovor na pitanje o odgovornosti u slučaju da robotizovano vozilo napravi saobraćajni prekršaj.

 

"Prema kalifornijskom zakonu, za kretanje automobila odgovorna je osoba koja se nalazi za volanom. Naravno, postoje izuzeci. Ako recimo neko drugi u automobilu u toku vožnje zgrabi volan, preuzme kontrolu i napravi prekršaj ili zazove nesreću, onda je on kriv", kažu u policiji.

 

Međutim, u policiji nisu umeli da odgovore da li se u ovom slučaju "drugom osobom" može smatrati kompjuter koji upravlja automobilom, odnosno u kranjem slučaju Gugl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here