EPA-EFE/JALIL REZAYEE
Foto: Ilustracija

Američki obaveštajni zvaničnici procenjuju da bi teroristička organizacija Al Kaida za jednu do dve godine mogla da ponovo predstavlja pretnju po SAD.

Neki pripadnici te organizacije počeli da se vraćaju u Avganistan posle povratka talibana na vlast u toj zemlji, prenosi danas Radio slobodna Evropa ocenu svetskih medija.

Usred haosa u Avganistanu Al Kaida je u procesu pregrupisavanja i mogla bi da iskoristi tu zemlju kao bazu za napade na SAD u roku od dve godine, piše Tajms pozivajući se na izveštaje američkih obaveštajaca.

Ta teroristička organizacija je, prema navodima Centralne obaveštajne agencije previše degradirana da bi predstavljala neposrednu pretnju posle godina napada bespilotnim letelicama, ali, ističe britanski list, to počinje da se menja, mesec dana pošto su talibani preuzeli vlast u Kabulu.

Da li Al Kaida može da se obnovi i planira napade na SAD je ključni test odluke predsednika Džoa Bajdena da povuče američke snage iz Avganistana, ocenjuje Tajms.

Američke obaveštajne agencije, prema rečima visokog zvaničnika Centralne obaveštajne agencije, vide prve naznake da su ekstremisti Al Kaide počeli da se vraćaju u Avganistan, pošto su se povukli iz te zemlje usled antiterorističkih operacija SAD, ukazuje Volstrit džurnal.

“Već počinjemo da vidimo neke indikacije potencijalnog premeštanja Al Kaide u Avganistan”, rekao je na skupu u Vašingtonu u utorak, 14. septembra, zamenik direktora CIA Dejvid Koen, dodajući da ta agencija nastavlja da “pomno prati” situaciju.

Prema sadašnjoj američkoj obaveštajnoj proceni, za koju zvaničnici kažu da bi ponovo mogla biti revidirana, biće potrebno između jedne i dve godine da bi Al Kaida ponovo mogla da bude pretnja po SAD.

Na saslušanju u Kongresu, takođe u utorak, državni sekretar Entoni Blinken rekao je Senatskom odboru za spoljne poslove da je “Al Kaida, u smislu svojih kapaciteta da izvodi napade na teritoriji (SAD) iz Avganistana, uveliko degradirana, do tačke u kojoj se trenutno procenjuje da nema taj kapacitet”.

Direktor američke Odbrambene obaveštajne agencije Skot Barier rekao je da je konzervativna procena da će za “godinu do dve” Al Kaida izgraditi kapacitete da bude pretnja na teritoriji SAD, prenosi Blumberg.

Visoki američki obaveštajni zvaničnici, kako ukazuje Blumberg, insistirali su posle talibanskog zauzimanja Avganistana da će SAD moći da izdaleka razumeju šta se događa unutar te zemlje i da deluju protiv terorista, što bi verovatno uključivalo napade bespilotnim letelicama.

S druge strane, direktorka američke Nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hajnsrekla je 13. septembra, da najveća pretnja po SAD od međunarodnih terorista dolazi iz država kao što su Jemen, Somalija, Sirija i Irak, dok je Avganistan niže na listi prioriteta posle dvodecenijskog prisustva američkih trupa u toj zemlji.

Najviši zvaničnici Pentagona rekli su ranije ove godine da bi Al Kaida mogla da se reorganizuje za dve godine, dok sada, posle pada avganistanske vlade, kažu da se taj vremenski okvir revidira, ukazuje Njujork tajms

Nova procena da bi Al Kada mogla da se obnovi u Avganistanu za jednu do dve godine ne predstavlja drastičan pomak, ali, ocenjuje list, odražava realnost da talibani imaju ograničene mogućnosti da kontrolišu granice Avganistana. Talibani su dugo u sukobu s takozvanom Islamskom državom, ali su poznati saveznici Al Kaide.

Iako su se talibani u mirovnom sporazumu sa SAD iz februara 2020. obavezali da neće dozvoliti da Avganistan koristi terorističke grupe, Njujork tajms ukazuje da analitičari kažu da takva obećanja zvuče prazno. Zamenik direktora CIA-e Dejvid Koen je rekao da će teži deo u vezi s vremenskim rokom biti da se zna kada će Al Kaida ili saradnici takozvane Islamske države u Avganistanu “imati kapacitete da napadnu” teritoriju SAD pre nego što budu otkriveni.

Mada je naveo da CIA pomno prati “potencijalno premeštanje Al Kaide u Avganistan” Koen nije identifikovao koji su se članovi te terorističke organizacije vratili u Avganistan od dolaska talibana, ukazuje Njujork tajms, ali i ističe da je bivši šef bezbednosti ubijenog vodje Al Kaide Osame bin Ladena, Amin al Hak, vidjen na video snimku kako se prošlog meseca vratio u avganistansku provinciju Nangarha.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime