EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijska koaliciona vlada, koju čine Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca i Zeleni Vernera Koglera, kao što se i pretpostavljalo, nije heterogena i već od prvih dana postoje jasne razlike u stavovima prema brojnim pitanjima. Ovaj put neslaganje je javno ispoljeno po pitanju doprinosa Austrije budžetu EU.

Kancelar Kurc je nedavno zapretio vetom na finansijski okvir EU koji je predložila Evropska komisija, a u kojem bi Austrija trebalo da plaća 1,11 odsto BDP-a u briselsku kasu.
Vicekancelar Kogler rekao je da je ta pretnja Kurca „neevropska i preterana“ i optužio kancelara indirektno da je populista.

U intervjuu radiju „Oe1“ Kogler je, upitan da li je Kurcova pretnja pregovaračka taktika ili populizam, odgovorio „verovatno ovo drugo“. Međutim, iako bi Zeleni mogli prihvatiti i zahtev Evropskog parlamenta, prema kojem bi Austrija trebalo da uplaćuje u budžet EU 1,3 odsto BDP-a, Kogler podržava stav vlade da to ne bi trebalo da bude više od jedan odsto.

Dodaje da nema nikakvih problema s predlogom Evropske komisije od 1,11 odsto BDP-a.

– Na kraju krajeva, radi se o 10 do 20 centi po svakom Austrijancu dnevno – objasnio je Kogler.

Njemu je odgovorio ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg rekavši da odgovoran odnos prema novcu poreskih obveznika nije neevropsko ponašanje, već potreba. Ukazao je da je Austrija usaglašena sa drugim zemljama neto-uplatnicama i objasnio da bi predlog Komisije godišnje koštao Austriju 1,5 milijardi evra više nego sada.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime