pixabay.com

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) potpisala je sporazum s kancelarijom EU i Ministarstvom spoljnih poslova o posmatračkoj msiji na prevremenim parlamentarnim izborima, 6. oktobra.

Prištinska Koha piše da će šefica evropske dilomatije, Federika Mogerini, poslati tim koji će nadgledati tok tih izbora.

Zamenik šefa Kancelarije EU u Prištini, Rikardo Seri, je precizirao da će to biti peti put da EU prati izborni proces na Kosovu i dodao da je Misija EU već ranije davala CIK-u neke preporuke, ali da one nisu sprovedene na prethodnim izborima.

Prema njegovim rečima, sporazum podrazumeva dolazak tima koji će posmatrati izbore, a šefa tima će, kako je rekao, imenovati odlazeća šefica diplomatije EU Frederika Mogerini, preneo je portal Kosovo onlajn.

Predsednica CIK Valdete Daka rekla je da je posmatranje izbora jedan od najvažnijih segmenata izbornog procesa i poručila da potpisivanje tog sporazuma predstavlja spremnost CIK-a da unapredi izborni proces.

Daka je kazala i da će izbore pratiti posmatrači političkih stranaka, kao i predstavnici civilnog društva.

1 KOMENTAR

  1. Nadgledanje izbora.Ja uopšte ne znam šta to znači,ali po mom to ometa izbornu slobodu i usmerava birače na željene izabranike.To nisu izbori već nametanje nečije volje pa samim tim ni izborni reziltati nisu volja naroda.Jednostavno bacanje prašine u oči.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime