commons.wikimedia/Juergen Lehle

Kosovska državnost dovodi se u pitanje u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, o direktnoj avio-liniji između Prištine i Beograda, piše Koha.

Od početka pisma koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane, Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: “Vlasti za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu”, izveštava KTV.

Dokument, sažet na manje od dve stranice, koji poseduje Koha i koji je potpisan u Berlinu, u stvari je sporazum između četiri institucije, avio-kompanije “Lufthanza”, Međunarodnog aerodroma Priština, Kfora i Kosovske civilne uprave.

Zaobiđeni nazivi državnih institucija

To pokazuje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita pisma specifična za njihov rad. Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, zaobilazeći terminologiju naziva državnih institucija.

Dok je izraz ASHNA skraćenica za Državnu agenciju za navigaciju, zaobiđen, koristeći samo “Jedinicu za vazdušni saobraćaj”, termin koji je bio u upotrebi pre nego što je Kosovo steklo državnost, navodi Koha.

“Strane izražavaju interes za uspostavljanje specijalne avio-linije Beograd-Priština. Jedinica za kontrolu vazdušnog saobraćaja na aerodromu u Prištini nadležna je za pružanje takvih usluga unutar sektora Kfora. Kfor je nadležni organ koji obezbeđuje nadzor nad bezbednošću izvršavanja uslova službe ATC u sektoru Kfora. Jedinica ATC na aerodromu Priština pružaće usluge ATC za sve avione “EuroVings” i prevoznike “Lufthansa Grupe” u vazdušnom prostoru Kfora. Direktna komunikacija odvijaće se između pružaoca usluga na aerodromima, uključujući pružaoce usluga ATC na beogradskom aerodromu, ili bilo kojeg drugog potrebnog ATC”, navodi se u dokumentu.

Pored toga, u sporazumu se navodi da će kosovske institucije, u skladu sa Sporazumom o ovoj specijalnoj liniji, omogućiti prevoznicima “EuroVings” i “Lufthansa Grupe” da predaju raspored letenja pomoću koda za usluge između Prištine i Beograda.

“Odgovarajuća odobrenja za vazdušni prostor ostaju na snazi bez ikakvog dodatnog odobrenja. Saglasnost zahteva neophodnu registraciju dozvole koju je izdala Agencija za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu, što se ne sme odbiti ako “Eurovings” ili prevoznici “Lufthansa Grupe” budu u stanju da predstave relevantnu avio-dokumentaciju”, dalje se navodi u dokumentu.

Putnici će putovati sa ličnim kartama

Naglašava se da usluge treba da uključe da će putnici biti podvrgnuti svim procedurama, zasnovanim na Sporazumu o slobodi kretanja i sporazumu o IBM postignutom u dijalogu Beograda i Prištine.

To znači da će putnici na ovoj relaciji moći da putuju sa ličnim kartama, kao i “na bilo kom drugom graničnom prelazu između država”, jer je to bio dogovor postignut u Briselu o slobodi kretanja, navodi dalje Koha.

Uprava civilnog vazduhoplovstva Kosova i Aerodrom Priština složili su se da usluge između Beograda i Prištine i obrnuto treba da rade bez dodatnih plaćanja ili naknada, navodi se u sporazumu. Takođe se spominje mogućnost korišćenja dvostrukih kodova.

Podnošenje “dvostrukih kodova” prevoznika “Lufthansa Grupe” za odgovarajuće usluge trebalo bi da bude obezbeđeno u svakom trenutku, pod uslovom da su ispunjeni svi uslovi. Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva svesna je da “EuroVings” ili “Lufthansa Group” prevoznici imaju pravo da koriste usluge drugih avio-partnera za ovu rutu, uz prethodno upoznavanje vlasti”, navodi se u dokumentu koji je obezbedio KTV.

Kfor nadležan za vazdušni prostor

Na kraju pisma se pominje da bi Agencija za civilno vazduhoplovstvo Kosova i Kfor trebalo da postignu sporazum kojim se obezbeđuje sprovođenje ove rute, potvrđujući još jednom nadležnosti Kfora nad vazdušnim prostorom.

“U svakom slučaju, Kfor i dalje ima ovlašćenja nad vazdušnim prostorom Kosova, u skladu sa sporazumima NATO misije na Kosovu. Na osnovu sporazuma, Uprava civilnog vazduhoplovstva Kosova i Kfor će uskladiti i potpisati postupak koordinacije izvršenja letova na osnovu BPSAR-a. U svakom trenutku, Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kosova, Aerodrom u Prištini i Kfor obezbeđuju sigurne operacije leta, uključujući sletanje leta BPSAR-a” zaključuje se u dokumentu.

1 COMMENT

  1. Kako je to moguće da dve države koje se međusobno ne priznaju I ti putnici istih ti država, međusobno ne priznaju jedne druge a ulaze u te nepriznate države?????

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here