pixabay.com
Foto: Ilustracija

Eksplozija u Libanu unela je nemir među građane Pančeva, koji strahuju zbog velike količine veštačkog đubriva, uskladištenog u nekadašnjoj industriji stakla.

Milion tona veštačkog đubriva se potroši godišnje u Srbiji za bilje, a amonijum-nitrat je jedan od glavnih sastojaka koji se koristi u te svrhe.

To je upravo onaj hemijski element koji se nalazi i u Pančevu. Međutim, u pančevačkoj firmi koja skladišti veštačko đubrivo tvrde da to nije ista vrsta nitrata kao onaj koji je eksplodirao u Bejrutu.

Komercijalni direktor firme “Promist” iz Pančeva Danilo Tomašević kaže da amonijum-nitrat ima potpuno drugačije karakteristike, i ne predstavlja nekakvu opasnost po ljude ili po životnu sredinu i zato se koristi u ishrani biljaka.

Da bi se ta vrsta materije skladištila mora da postoji provera – test na detonaciju.

“Ono što razlikuje Pančevo od Bejruta je činjenica da se takvi testovi kod nas vrše na šest meseci i građani Pančeva mogu da budu mirni”, tvrde u firmi koja skladišti đubrivo.

– Zakonom o zašiti bilja i oplemenjivača zemiljista članom 37 jasno je predviđen način stavljanja u promet džubriva amonijum nitrata pre stavljanja u promet, uvoznik distributer, proizvođač mora obaviti test koji je pod Un regulacijom na otpornost pri detonaciji – kaže Tomašević za televiziju Prva.

Libanski detonirani nitrat je zapaljiv za razliku od onog koji postoji kod nas, a koji se koristi za đubrivo. Kako naš sagovornik kaže – to bi značilo da u poljoprivrednoj radnji svaka vrsta đubriva može na neki način da eksplodira, što je nemoguće.

– Van pameti je porediti požarni amonijum-nitrat i amonijum-nitrat za ishranu biljaka. Požarni amonijum-nitrat mogu samo da uvoze preduzeća koja imaju dozvolu ministarstva odbrane i koriste to za proizvodnju civilnih eksploziva – upozorava on.

Bivši radnici azotare tvrde da je nekadašnja fabrika bila u toj meri obezbeđena da nije bilo prostora za bilo kakvu grešku i da je, kako tvrde, za vreme postojanja bezbednost u njoj bila na najvišem mogućem nivou.

2 COMMENTS

  1. Laže i obmanjuje narod, taj gospodin što je nedavno u ime firme dao interviju… Amonijum nitrat je amonijum nitrat, nego sad im je frka da ih ne oteraju odatle i naprave im dodatne troskove pa se vade kao nije ista supstanca!

  2. Upravo tako…
    Ko god je bio u vojsci i pritom služio rod vojske “poionir inženjerija” zna kako da od običnog umjetnog gnojiva “urea”, “an” napravi eksploziv…
    Manjača, 2003.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here