Vesti

Trgovci, prodavci, IT stručnjaci i administrativni radnici – neka su od najtraženijih zanimanja u Srbiji, izjavio je predstavnik Infostuda Miloš Turinski, dodajući da tržištu rada najviše nedostaju zanatlije.

Turinski je naveo da postoji veliko interesovanje i za poslove u mašinstvu, elektrotehnici i ugostiteljstvu. Pomenuta zanimanja najtraženija su već godinama i u tom smislu nema velike razlike u odnosu na prošlu godinu, kazao je Turinski.

– To su najtraženiji poslovi u poslednjih 15, 20 godina. Trgovina i prodaja drže prvo mesto od osnivanja Infostuda – rekao je Turinski.

On je naveo da će ti poslovi biti traženi i u narednom periodu i dodao da se može očekivati da će ubuduće i automehaničari, frizeri, stolari i vodoinstalateri biti u deficitu. Sve više tržištu rada nedostaju i profesionalni vozači i kuvari.

Turinski objašnjava da nema dovoljno zanatlija jer je veliki broj kvalifikovanih radnika otišao u Zapadnu Evropu, dok mladi u Srbiji nisu zainteresovani da se bave tim zanimanjima, već žele da rade neke savremenije poslove.

– Moramo da radimo na edukaciji, da mladi shvate da ova zanimanja nisu manje vredna i da mogu da im donesu, siguran i stabilan posao sa jedne strane, a sa druge i visoku zaradu – izjavio je Turinski.

Najbolje plaćena zanimanja

Kada je reč o zanimanjima koja su najbolje plaćena, Turinski navodi da prednjače poslovi u IT sektoru, gde je prosečna zarada oko 1.700 evra, a dobro su plaćeni i zanati, gde zarada može da iznosi do 3.000 evra.

– IT sektor je ove godine pretrpeo blagu krizu i tu imamo blagi zastoj u zapošljavanju, ali očekujem da će se to promeniti već početkom sledeće godine – rekao je Turinski.

Pandemija je donela brojne novine u načinu poslovanja, poput rada od kuće koji je postao praksa u mnogim firmama, a Turinski ističe da se na godišnjem nivou nudi oko 4.000 poslova koje omogućavaju rad od kuće ili sa nekog udaljenog mesta.

– Dovoljno je da imate laptop, internet ili mobilni telefon u zavisnosti od pozicije i posla kojim se bavite – naveo je Turinski.

Dodao je da je digitalna pismenost važna za svaki posao i da se očekuje da ljudi znaju da koriste barem osnovne alate, poput mejla, video-programa i konekcije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here