pixabay.com

Obraćali pažnju na to ili ne, boja utiče na to kako gledamo na svet. Postoji i naziv za ovaj fenomen – psihologija boja. Jednostavno rečeno, boja utiče na nas i fizički i psihički. Isto tako, mi često povezujemo svaku boju sa emocijama. Na primer, crvena i roze su vezane za ljubav, dok crna za tugu. Isto se može reći i o nošenju određenih boja.

Stručnjaci ističu da je uključivanje psihologije boja u naše izbore odeće vrlo pozitivna odluka. Tako psiholozi savetuju da obratimo pažnju na osećanja dok isprobavamo odeću različitih boja.

– Kada steknete svest o sopstvenoj pristrasnosti prema bojama, zapitajte se šta vam je “potrebno” za dan kada se probudite ujutru: snaga, smirenost, strpljenje ili energija. Odatle odaberite odeću prema bojama koje predstavljaju ta osećanja – savetuje psiholog Betani Kuk za Real Simple.

Boje mogu da imaju različita značenja za različite ljude na osnovu naših iskustava.

Žuta boja

– Smatra se da je žuta boja sreće i predstavlja optimizam, toplinu i nadu. Nije iznenađujuće, kaže se da nošenje žute odeće ima osobine koje podižu raspoloženje – objašnajva profesorka psihologije Karen J. Pine za Glamour.

Ipak, istraživanja pokazuju da bi žutu trebalo da izbegavamo na poslovnim sastancima. Studija iz 2010. objavljena u časopisu Evolutionari Psichologi pod nazivom “Razlikovanje između efekata percepcije i nosioca u atribucijama vezanim za boju odeće” objavila je da i muškarci i žene smatraju da je žuta boja sa potencijalnim partnerima neprivlačna.

Iako je nejasno zašto je žuta nepovoljna, žuta, prema psihologiji boja, ima negativne atribute, uključujući aroganciju i nepoverljivost.

Braon i siva boja

Pored žute, braon i siva su još dve boje koje treba izbegavati na sastancima bilo koje vrste. U psihologiji boja, smeđa ima negativne asocijacije i smatra se dosadnom i izolovanom. Isto važi i za sivu, kojoj nedostaje emocija.

Dakle, šta treba da obučete za sastanak?

Istraživanja su stalno pokazivala da muškarci i žene smatraju da su sastanci u crvenoj ili crnoj odeći najatraktivniji. Studija iz 2008. koju je objavio Univerzitet u Ročesteru primećuje da crvena boja ima značaj u životinjskom carstvu i može objasniti popularnost boje među pojedincima u grupi za upoznavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here