EPA/Anders Wiklund
Ljudi uživaju u lepom vremenu u Stokholmu

Skandinavija je i dalje najsrećnije mesto na svetu jer, prema najnovijem Svetskom izveštaju o sreći, tri skandinavske zemlje drže prva tri mesta.

Uprkos pandemiji, rasprostranjenost sreće u prošloj godini nije se bitno promenila u odnosu na prethodne. Prema rezultatima tradicionalne ankete agencije “Galup”, kombinovane sa pokazateljima razvoja, prva tri mesta na listi najsrećnijih zemalja sveta zauzimaju Finska, Island i Danska. Finska je dobila ocenu 7,89 u rasponu od nula do deset.

Anketa je rađena u proleće 2020, nakon što je svet zahvatila epidemija koronavirusa.

Švajcarska je za dva mesta popravila svoj rezultat u odnosu na 2019. godinu i izbila na četvrto mesto. U prvih deset slede: Holandija, Švedska, Nemačka, Norveška, Novi Zeland i Austrija.

Zanimljivo je da je Nemačka za deset mesta popravila svoju poziciju u odnosu na prethodni izveštaj.

Od zemalja van evropskog kontinenta samo se Novi Zeland ugurao u prvih 10, dok je Kanada spala na petnaestu poziciju. Sjedinjene Američke Države su se sa 19. popele na 14. mesto.

U Aziji je najbolje kotiran Tajvan, na 19. mestu, a u Africi Nigerija, na 59.

Srbija je na 42. mestu sa ocenom 6, a od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje stoji Hrvatska – na 23. mestu, sa ocenom 6,51 i Slovenija – na 26. mestu sa 6,46.

Izveštaj zasebno tretira Kosovo, a južna srpska pokrajina nalazi se na 31. mestu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here