Youtube/Rons Rides
Maserati MC20

Opšte je poznato da novi automobil odmah po izlasku iz salona izgubi značajan deo cene. Koliko izgubi posle pet godina?

Portal “iSeecars” nudi odgovor u najnovijoj studiji kojom su obuhvaćeni automobili starosti do pet godina. Kad je u pitanju američko tržište, najveći pad vrednosti beleže električna vozila, prosečno čak 49,1 odsto u pet godina. S druge strane, cenu najbolje drže hibridi i kamioneti.

Ima nešto zajedničko američkom i evropskom tržištu, a to je da italijanski automobili najlošije drže cenu. Izgledaju odlično, super se voze, ali svejedno, cena im nije jača strana. U Evropi su to, primera radi, Fijat i Alfa Romeo, dok će u SAD neslavni predvodnik biti Maserati.

Maserati je svetinja na domaćem tržištu, ali u Americi se jako loše kotira kao polovnjak. Cena mu pada ekspresnom brzinom, pa Quattroporte nakon pet godina izgubi čak 64,5 odsto vrednosti, što znači da će kupac izgubiti preko 90.000 dolara. U samom vrhu je i Maserati Ghibli, a na osmom mestu je SUV model Maserati Levante.

Između se sestio i BMW serije 7, serije 5, pa i X5, a izdvojićemo značajan pad ciene i kod Jaguara XF, kao i Audija A7. Prevedeno, kupovina premijum automobila ujedno znači i najveći gubitak na vrednosti vozila vremenom. Naravno, uz neke izuzetke.

Porše čiji 911 redovno pobeđuje u testovima zadovoljstva kupaca, ali i po pitanju kvaliteta, odlično se kotira i kad je držanje cene u pitanju. Nakon pet godina izgubiće tek 9,3 odsto inicijalne cene ili oko 18.100 USD. Dvostruko lošiji, ali i dalje odličan je i 718, sa gubitkom od 17,6 odsto.

Dalje slede isključivo nepremijum marke, a u red najboljih uvrstila se Tojota sa tri modela u Top 10.

Kad je evropsko tržište u pitanju, jasno je da će odnos snaga biti drugačiji. U vrhu će Poršeu društvo praviti još neke evropske marke, dok će na začelju biti i evropski brendovi koji nisu dostupni na američkom tržištu. Jedina enigma su kineski automobili, odnosno odgovor na pitanje koliko će vredeti posle pet godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here