commons.wikimedia/Julien Grandgagnage
Antverpen

Antverpen više nije samo evropska prestonica dijamanata. Drugu godinu zaredom, belgijski lučki grad na vrhu je popisa konzumenata kokaina u Evropi, prema nalazima koje su objavili Agencija EU za droge (EMCDDA) i SCORE grupa, evropska mreža za analizu otpadnih voda.

Njihov izveštaj, u kojem su analizirane otpadne vode u 88 gradova u 23 zemlje Evropske unije i Turskoj, koje pokriva oko 55,6 miliona ljudi, otkrilo je porast konzumacije kokaina, kao i ketamina i MDMA-a. Manje su jasni obrasci koji se tiču amfetamina i kanabisa.

Antverpen je postao najveći konzument kokaina u Evropi sa otkrivenim 1.721 miligrama na 1.000 osoba dnevno, što je smanjenje u odnosu na 2022, ali još uvek dovoljno da ostane na vrhu liste.

Stručnjaci kažu da je analiza otpadnih voda koristan način da se ispita upotreba droga u određenom gradu. Aleks Gosdel, direktor EMCDDA, rekao je u saopštenju koje je priložilo nalazima da takvi izveštaji nude “rano upozorenje na nove zdravstvene pretnje i promene trendova”.

Dok Gosdel primećuje da izveštaj pokazuje “sve veće sličnosti u navikama zavisnosti od droga između velikih i malih gradova”, gradovi s najvećim potrošačima kokaina koncentrisani su duž obale. Od prvih pet istaknuti su Antverpen, španski obalni grad Taragona, Amsterdam, Leuvarden i Roterdam u Holandiji.

U Antverpenu je prošle godine zaplijenjeno rekordnih 116 tona kokaina, srušivši prethodni rekord od 110 tona iz 2022, rekao je belgijski ministar finansija u januaru. Frenky De Kajzer, šef kancelarije gradskog javnog tužioca, rekao je prošle nedelje da su holandski kriminalci “pregazili” luku Antverpen.

Rastuća potražnja podstiče bande da primenjuju “neviđene” metode nasilja jedni protiv drugih, naveo je EMCDDA ranije ovog meseca. Uz tržište ilegalnih droga koje sada vredi oko 30 milijardi evra godišnje, trgovci drogom koriste opake taktike koje se obično mogu videti samo u Latinskoj Americi, uključujući korišćenje takozvanih soba za mučenje.

Vlasti su takođe zabrinute zbog sve većeg broja maloletnika koji služe kao policijski posmatrači, prodaju drogu i čak pucaju na drugu decu iz kalašnjikova. Vlasti u lukama Antverpena i Roterdama uhvatile su desetine tinejdžera koji su plaćeni da izvlače tovare kokaina iz brodskih kontejnera, piše “Politiko”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here