pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rusija je u uslovima rasta aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a u blizini svojih granica na Crnom moru prinuđena da preduzima mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost, ali je zainteresovana za političko rešavanje situacije, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

– Primećuje se povećana vojna aktivnost bloka NATO-a, a posebno Sjedinjenih Američkih Država, u neposrednoj blizini ruskih granica u Crnomorskom regionu – rekao je Patrušev govoreći u Sevastopolju na sastanku o obezbeđivanju nacionalne bezbednosti na Krimu.

– Postavlja se pitanje – gde su Sjedinjene Američke Države, a gde Crno more? I koje nacionalne interese oni ovde imaju, ako mnogi Amerikanci nemaju pojma gde se ovo more nalazi?“, dodao je sekretar Saveta bezbednosti. U tim uslovima Rusija je „prinuđena da preduzima mere kako bi osigurala bezbednost svoje teritorije“, ali je istovremeno „zainteresovana za vođenje razgovora o političkom rešavanju situacije – naglasio je Patrušev.

– Međutim, Sjedinjene Američke Države, Engleska i niz drugih zemalja optužuju Rusiju da premešta trupe preko svoje teritorije, zapravo, ignorišući naše suvereno pravo da osiguravamo sopstvenu bezbednost – zaključio je on.

Ranije su ministri spoljnih poslova zemalja G7 i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izrazili zabrinutost zbog navodnog premeštanja Oružanih snaga Rusije na granici sa Ukrajinom i na Krimu. Oni su pozvali Rusiju na deeskalaciju i pridržavanje principa OEBS-a. Kremlj je odgovorio da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju i da to ni za kog ne predstavlja pretnju i ne bi trebalo nikoga da brine. Moskva je više puta navodila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here