Legendarni Dijego Armando Maradona preminuo je od srčanog udara u 60. godini. 

Bio je talenat kakav se verovatno više nikada neće roditi, ali i verovatno najkontroverznija ličnost u istoriji fudbala. Nažalost, 25. novembar ostaće upisan crnim slovima u istoriji fudbala kao dan kada je otišao po mnogima najveći fudbaler svih vremena i najveći talenat koji je ikada hodao zemljom.

Maradona je debitovao za prvi tim Argentinos juniorsa u meču sa Taljeresom deset dana pre 16. rođendana.

Simbolično, na teren je istrčao u dresu sa brojem 16.

Tada je najmlađi igrač u istoriji argentinske Primere.

Tek što je mlađani Dijego kročio na veliku scenu, našao je prvu “žrtvu”, bio je to fudbaler Taljeresa Huan Domingo Kabrera, kome je probacio loptu kroz noge. To je bila prva magija u karijeri slavnog Maradone, a ostalo je istorija…

“Kudravi gaučos”, kako je kasnije prozvan, imao je jedno od najblistavijih, ujedno i najkontroverznijih karijera u istoriji.

Bio je šampion sveta sa Argentinom 1986. u Meksiku, gde je u četvrftfinalu na meču sa Englezima postigao i gol “Božjom rukom”, kako ju je sam prozvao, i “gol veka”.

 

Sa Barselonom je osvajao kupove u Španiji, sa Napolijem dva Skudeta, Kup i Superkup Italije i Kup UEFA.

Karijeru mu je obeležila i droga. Priznao je da je koristio kokain, zbog čega je bio suspendovan.

I mafija u Italiji mu se klanjala, bio je reodvan na okupljanjima članova Kamore, koja mu je i nabavljala prvoklasnu “robu” i “belu ženu” koju je upoznao i koja ga je odvela na stranputicu, a koja mu je na kraju toliko narušila život da ga je i odvela u smrt.

Bio je obožavan i od strane legendarnog kubanskog lidera Fidela Kastra.

Maradona je u velikoj ispovesti svojevremeno priznao sve pred bogom, o kokainu, pucanju na novinare, crkvi i homoseksualcima…

Ovako je pričao o kokainu i drogiranju…

– Bio sam narkoman, ja sam narkoman, i uvek ću biti narkoman svima – rekao je svojevremeno 1996. godine Maradona aludirajući na to da se konzumentima opojnih droga nikada ne oprašta od strane javnosti.

I nedavno je pričao o tom poroku zbog kojeg je njegova karijera strmoglavo propala posle perioda u Napoliju. Nakon što je 1991. godine bio pozitivan na kokain, dobio je 15 meseci suspenzije, a sve je krenulo nakon Svetskog prvenstva 1990. u Italiji, kada je posle penala sa Argentincima izbacio Italiju baš u Napulju u polufinalu Mundijala.

Više niko nije žmurio na njegove veze sa mafijom, u jednom momentu je snimljen njegov telefonski razgovor sa članovima Kamore kako naručuje dve prostituke u 03.40 ujutru. Medijski je proganjan, sudski procesuiran, pa je odlučio da napusti Italiju ubrzo. Kada je dolazio, imao je sjaj u očima i širok osmeh, a kada je odlazio, bio je to čovek kome su slava, mafija i droga uzeli dušu. Od tada, više ništa nije bilo kao pre.

– Kada sam se drogirao, nisam imao ništa, bio sam zombi. Prvi put sam ga probao u Evropi 1982. godine. Imao sam 22 godine. Bilo je dovoljno… da poverujem da sam živ. Probao sam drogu u fudbalu, jer svuda ima droge. Znate li šta sam radio da se “podignem” i da me niko ne vidi? Nisam palio svetlo. Otišao bih u kupatilo sa isključenim svetlima. Kao i u vreme kada sam bio u kupatilu kod kuće i spremao se… Odjednom, Dalma je zakucala na vrata. Umalo sam umro. Bio sam zavisnik od droge, ja sam narkoman i uvek ću biti narkoman za sve. Zbog toga što narkomanima ništa nije oprošteno.

Kada je drugi put bio pozitivan na kokain na Svetskom prvenstvu 1994. godine u SAD, pravdao se da kokain ne pomaže da igraš bolje na terenu i da je beskoristan u tom smislu.

– Uzimao sam drogu tokom karijere, ali nikada je nisam koristio da bih sebe stimulisao. Oni koji kažu da vas kokain stimuliše, ne znaju ništa. Ako uzmete kokain da igrate fudbal, ne možete da igrate. Kokain nije dobar da budete bolji na terenu. Beskoristan je za život, beskoristan… – rekao je 1996. u časopisu “Gente”.

Zanimljivu izjavu dao je i našem reditelju Emiru Kusturici, koji je snimao dokumentarac o njemu.

– Emire, znaš li kakav bi ja fudbaler bio da nisam koristio kokain?

O pucanju na novinare

Nije samo droga nešto što je pratilo Maradonu kada je u pitanju ponašanje van terena. Bio je temperamentan i neukrotiv, često je imao i fizičke sukobe, a svojevremeno je i pucao na novinare. Nakon što su 1994. godine stražarili ispred njegove kuće, ne bi li zabeležili bilo šta škakljivo i ekskluzivno, Maradona je uzeo vazdušnu pušku i pucao je na njih kako bi ih rasterao ispred svoje kuće.

I 2013. godine je imao još jedan sukob s novinarima. Ovoga puta sa fotografom El Munda, koga je šutirao i gađao kamenjem.

– Sišao je s cigaretom u ruci i počeo je da nas vređa, dok smo još slikali, počeo je da traži kamenje na zemlji i da nas gađa. Kako smo nastavili da ga fotografišemo, prišao je i šutnuo mog kolegu – opisao je svojevremeno fotograf El Munda.

Maradona je svojevremeno i tokom igračke karijere dobio suspenziju zbog fizičkog sukoba, kada je pretkukao Migela Anhela Solu, fudbalera Atletiko Madrida u finalu Kupa kralja sa Barselonom. Dobio je tri meseca suspenzije, ali je nije odslužio, jer je otišao za Napulj tog leta i tamo napravio najlepši deo svoje fudbalske karijere i priču koja nikada neće izbledeti, iako je kokain učinio da se prekine na najgori mogući način.

O crkvi i homoseksualcima

Dijego je uvek bio bez dlake na jeziku, nije se libio da kaže ono što misli, ma koliko to nekoga uvredilo ili moglo njemu lično da napravi problem. Tako je i sa Vatikanom, gde je ironično pričao o tome koliko crkvena država ima zlata.

– Kada sam ušao u Vatikan i video svo to zlato, postao sam vatrena kugla.

Zanimljivu opasku imao je i na račun homoseksualaca.

– Protiv homoseksualaca? Ne, uopšte! Bolje je da postoje, jer na taj način ostavljaju više slobodnih žena za nas koji smo pravi muškarci – rekao je Maradona.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime