Kokeza: Odluka o broju igrača do 21 ulaganje u budućnost

1
MN Press
Slaviša Kokeza

Odluka da svaki klub Superlige od sledeće sezone u startnoj postavi ima najmanje dvojicu igrača ispod 21 godine uticaće pozitivno na budućnost srpskog fudbala, izjavio je predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FS S) Slaviša Kokeza.

Kokeza je gostujući na RTS-u govorio i o povratku fudbala posle pandemije korona virusa, proširenju liga, značaju uspeha naših klubova na međunarodnoj sceni, ulaganju u infrastrukturu, pomoći Saveza klubovima, predstojećim mečevima najboljeg nacionalnog tima…

– Bila je to pre svega dosta neobična situacija, jer fudbalski svet se još nije bio suočio sa nečim sličnim. Bilo je poteškoća u samoj organizaciji ali zahvaljujući ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije i Zajednici klubova Super i Prve lige koji su bili u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom sporta i naravno svim klubovima, mislim da smo sve aktivnosti organizovali na jedan dobar i kvalitetan način, koliko je to bilo moguće u ovim uslovima. Posle svega, mogu da zaključim da je sve bilo uspešno organizovano – rekao je Kokeza.

Sledeće sezone srpska elitna liga imaće isti broj klubova kao i Primera, Serija A ili Premijer liga.

– Pošto smo se našli u specifičnoj situaciji zbog pandemije koronavirusa, uputili smo dopis svim klubovima Super i Prve lige da se izjasne da li misle da treba da imamo ligu sa 16, 18 ili 20 klubova. I većina klubova se izjasnila da elitna liga treba da se proširi, a Fudbalski savez Srbije samo je ispoštovao njihovu želju i doneo odluku da naredne sezone imamo Superligu sa 20 klubova, odnosno Prvu ligu sa 18. Mislim da je ta odluka poštena i fer prema svim klubovima, jer kao što znamo, prvenstvo se nije nastavilo sa plej-ofom i plej-autom, odigrana su samo četiri kola i da ne bi sada ulazili u to da li je neki klub oštećen tim činom, doneli smo odluku za koju mislim da je najpravednija i najpoštenija za sve klubove Super i Prve lige.

Mnogi klubovi su dosta toga izgubili zbog pandemije, a Fudbalski savez je u toj vanrednoj situaciji pomagao mnoge klubove, od nižih rangova takmičenja do Prve i Super lige.

– I to ćemo nastaviti da radimo i ubuduće. A za trenutak bih se vratio na prethodno pitanje i istakao jednu važnu stavr, a to je da će od naredne sezone svi klubovi Superlige imati obavezu da u startnoj postavi imaju dvojicu igrača koji su mlađi od 21 godine što je jako značajno za podizanje kvaliteta i razvoj mladih fudbalera. Samim tim, veći kvalitet pojaviće se i u mlađim selekcijama svih reprezentativnih selekcija. Radi se o odluci koja će definitivno mnogo uticati na razvoj naših mladih igrača.

Nije tajna da je veliki broj klubova u prethodnom periodu dobio opremu od FS S.

– Da, sada smo već prebacili brojku od 2.000 klubova koji su dobili opremu. Moram da iskažem svoje veliko zadovoljstvo zbog obilaska svih tih gradova i manjih mesta po Srbiji, naših susreta sa ljudima iz sveta fudbala, druženja sa decom… Ogromna većina tih klubova do sada nikad ništa nije dobila od nacionalnog saveza. Moji saradnici, generalni sekretar Šurbatović, potpredsednici Bjeković i Pantelić, prenosili su mi utiske sa terena i izjave domaćina da sve do sada niko i nije dolazio iz Fudbalskog saveza da čuje njihov glas i potrebe koje imaju. I zbog toga želim da najavim da će Fudbalski savez Srbije do kraja ove, odnosno naredne godine, „pokriti“ sve klubove u Srbiji. Neće postojati klub koji nije dobio opremu, lopte ili neke rekvizite, ono što je najneophodnije u tom trenutku, od Saveza.

Zbog koronavirusa UEFA je promenila sistem i termine takmičenja, tako će klubovi igrati samo po jedan kvalifikacioni meč na putu do Evrope…

– Biće to mač sa dve oštrice. Kada se igra samo jedna utakmica i to zavisi na čijem terenu, to praktično znači da klubovi sa slabijim rejtingom imaju veću šansu za prolaz u narednu rundu nego da se igraju dve utakmice. Teško je reći da li je to plus ili minus za naše klubove, zavisi mnogo od žreba i kvaliteta protivnika.

Prethodnih sezona Crvena zvezda i Partizan su imali dobre nastupe na međunarodnoj sceni.

– Ti rezultati su jako značajni za naš fudbal, iz više razloga. Prvo, samim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona i Lige Evrope, Crvena zvezda i Partizan su dobili značajna sredstva od UEFA, kao i Fudbalski savez iz Fonda solidarnosti UEFA. I taj novac smo iskoristili da izvršimo rekonstrukciju terena na velikom broju stadiona u Srbiji. Na preko 20 terena su zamenjene travnate podloge, na nekim su postavljene podloge sa veštačkom travom. Renoviran je veliki broj svlačionica, imali smo ulaganja i na nekim tribinama, negde su postavljeni reflektori… Mnogo smo uložili u infrastrukturu i nastavićemo da radimo i ulažemo. A naravno, ogroman benefit imala je i država, narod je mogao da gleda velike, najveće fudbalske zvezde današnjice zahvaljujući plasmanu naših klubova u grupnu fazu Lige šampiona i Lige Evrope.

fokusu će uskoro biti i utakmice reprezentacije…

– U septembru nas očekuju mečevi u Ligi nacija sa Rusijom i Turskom, biće to prilika za selektora Ljubišu Tumbakovića da još jednom proveri sve kandidate za najbolji nacionalni tim pred duel sa Norveškom u Oslu, 8. oktobra. Naravno, želimo i dobre rezultate u novom ciklusu Lige nacija, ali to će nam pre svega biti dobra priprema za najvažniju utakmicu na putu do Prvenstva Evrope i nadam se da će selektor i igrači učiniti sve da se iz Osla Srbija vrati kao pobednik.

Na kraju, Kokeza je govorio i o svojoj borbi protiv korona virusa.

– Govorio sam ranije o tome, prva tri, četiri dana se nisam osećao dobro, imao sam problema sa disanjem i plućima, a kako temperatura počne da pada onda je i osećaj bolji, oporavljate se polako. Sada se dobro osećam, a iskoristio bih priliku da se još jednom zahvalim svim članovima medicinskog osoblja, doktorima, sestrama na velikoj posvećenosti i iskazanom profesionalizmu. Oni su naši junaci i zaslužuju jedno veliko hvala od Srbije – istakao je Kokeza.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here