Z. Mirković
Slavski običaj: Episkop slavonski Jovan i paroh Gavrilović s vernicima

Parohija Srpske pravoslavne crkve u Kufštajnu proslavila je svoju slavu Svetog Visariona ispovednika.

Deca u nošnji dočekivala goste

Liturgiju je služio episkop slavonski Jovan, uz sasluženje arhimandrita Kozme Bihla iz Minhena, oca Zorana Vrbaškog iz Salcburga i Mihaila Gavrilovića, nadležnog paroha. Službu su upotpunili čteci Daniel Đukić i Vasilije Jotanović, a Goran Ostojić, Goran Božić i domaći pojci su bili za pevnicom.

Pored predstavnika Rimokatoličke crkve Endah, službi su prisustvovali i gradonačelnik Jozef Dilersberger, opštine Švoih i njegov zamenik Peter Pajer.

Kao i svake godine, na slavi je bio Matijas Oberašer, nastojatelj rimokatoličkog manastira Mariaštajn.

Slavlju su se pridružili sveštenik Aleksandar Stolić sa članovima Crkvenog odbora iz Inzbruka i rimokatolički sveštenik iz Švoiha, Štefan Šantl.

Kum slave ove godine bio je Predrag Mijodanić, a slavski ručak su pripremile članice Kola srpskih sestara “Svete mironosice”.

Vladika Jovan je, inače, boravio u dvodnevnoj poseti kufštajnskoj parohiji. Ovom prilikom obišao je i kufštajnsku tvrđavu u kojoj je postradao Sveti Visarion.

Ovaj svetitelj je posebno poštovan u slavonskoj eparhiji jer je sedam godina svog života proveo u manastiru Pakra, odakle je otišao za Erdelj, gde je radio na sprečavanju unijaćenja pravoslavaca. Zbog toga biva uhapšen i utamničen, a posle više godina mučeničkog stradanja i ispovedanja pravoslavne vere, njegov život se završava upravo u Kufštajnu, u ozloglašenoj tirolskoj tvrđavi.