Đ. J.
Oduševili: Članovi KUD "Karadžić"

Među devet učesnika Međunarodnog festivala folklora Folkfaro, koji od 20. do 26. avgusta traje u portugalskom gradu Faro, ove godine je i lozničko Kulturno-umetničko društvo ”Karadžić” koje predstavlja Srbiju. Više od 3.000 km daleko od zavičaja Lozničani nastupaju zajedno sa ansamblima iz Indije, Perua, Južne Koreje, Kostarike, Španije, Francuske, Južnoafričke Republike i domaćina Portugala.

Folkloraši nastupili sa bogatim koreografijama

Članovi prvog folklornog ansambla i narodni orkestar, 23 igrača i četiri muzičara, na najbolji način u gradu Faro, smeštenom na samom jugu Portugala, predstavljaju našu kulturu i tradiciju, a na dosadašnjim nastupima pobrali su burne aplauze publike. Program festivala ”Folkfaro” je pod pokroviteljstvom Internacionalnog veća organizacija folklornih festivala i folklornih umetnosti, a učesnike očekuju brojni nastupi. Inače, KUD ”Karadžić” osnovan je 1850. godine i jedno je od najstarijih organizovanih kulturno – umetničkih društava na Balkanu i Evropi. Nosi ime Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika rođenog u Tršiću kod Loznice i ima više od 500 članova u folklornim ansamblima, narodnom i tamburaškom orkestru, grupi pevača, amaterskom pozorištu, književnom i likovnom klubu.

Nastupi širom sveta

KUD ”Karadžić” je tokom 173 godine trajanja nastupao na festivalima širom Evrope, a stigao je i u Afriku, Australiju i Japan. Ne kriju da im je svako gostovanje novo iskustvo i nova mreža prijatelja širom sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here