SOC.ORG.AU
Koledz 11 Razigrana mladost tokom proslave jubileja SPC u Varovilu

Prva srpska školska ustanova na prostorima Australije počeće sa radom u januaru 2021. godine! Na zvaničnoj internet stranici Koledža Sveti Sava u sidnejskom naselju Varovil objavljena je zvanična informacija da će u drugoj polovini ove godine početi upis dece u prvu školsku godinu.

Do ovog istorijskog momenta za srpsku zajednicu na Petom kontinentu ostalo je da se završe preostali građevinski radovi, da se izabere direktor škole i da se uspešno prođe kroz proces registracije u državnim institucijama Australije.

Na imanju koledža se neprestano radi

“Da, sada je zvanično! Uz Božiju milost i zahvaljujući neprekidnoj podršci zajednice i predanom radu Komiteta škole, Koledž Sveti Sava biće otvoren u januaru 2021,” navodi se na sajtu buduće školske ustanove.

Iz Koledža obaveštavaju da su trenutno u završnoj fazi popunjavanja aplikacije za registraciju u Ministarstvu obrazovanja.

Nazire se završetak radova

“To je veliki i izuzetno ozbiljan zadatak. Ali, takođe je i velika radost za sve nas, jer je to cilj za koji radimo već dugo vremena. Mnogobrojni profesionalci i konsultanti su angažovani da nas vode kroz proces registracije, koja će nam omogućiti da legalno i profesionalno vodimo našu prvu zvaničnu školu u Australiji,” piše u saopštenju.

Unutrašnjost crkve u okviru koledža

I dok se aplikacija privodi kraju, iz Koledža Sveti Sava uputili su poziv svim porodicama koje imaju decu predškolskog ili školskog uzrasta da izraze interesovanje, ukoliko žele da njihovi mališani od iduće godine pohađaju prvu srpsku školu u Australiji.

Nije daleko dan kad će ovde stići đaci

“Pozivamo sve koji bi razmišljaju o upisivanju svoje dece na Koledž Sveti Sava da na našem sajtu popune obrazac kojim će izraziti interesovanje (Expression of interest form). Naglašavamo da izražavanje interesovanja nije upisna aplikacija i da nije obavezujuća na bilo koji način. U ovom trenutku želimo da dobijemo uvid u nivo interesovanja za Koledž i da informacije koje prikupimo uključimo u proces planiranja. Tek kad tokom druge polovine godine bude postavljen direktor škole, objavićemo zvanični poziv za upis dece u prvu školsku godinu,” naglašavaju iz Koledža Sveti Sava.

Na ponos zajednici: 3D prikaz kule u Varovilu

Formular za izjavljivanje zainteresovanosti (EOI) može se pronaći na internet adresi https://www.stsavacollege.net/eoi/

Ova objava iz Koledža zasigurno predstavlja razlog za veliku radost i ponos srpske zajednice u celoj Australiji. Predstoji veoma uzbudljiv i istorijski značajan period za naš narod na Petom kontinentu.

Roditelji mogu da počnu da se raspituju za upis

Za početak predškolsko i dva razreda osnovne

Rukovodstvo Koledža Sveti Sava obavestilo je zajednicu i o uzrastu dece koja će moći da se upišu u školsku 2021. godinu. U prvoj godini postojanja Koledž Sveti Sava imaće predškolsko zabavište, te prvi i drugi razred osnovne škole. Zatim će Koledž svake godine rasti za po jedan razred i uvećavati broj đaka.

“Kad se otvara škola, veoma je važno da se ona postepeno razvija, da se iz dana u dan uspostavlja kultura škole, a sve u skladu s njenom već postavljenom misijom,” poručuju iz Koledža.

Koledž će češće biti stecište ovakvih okupljanja

Poziv u goste

Školski komitet takođe poziva sve pripadnike srpske zajednice, kao i sve druge koji su zainteresovani, da u narednim mesecima posete Koledž i vide kako napreduju izuzetno važni završni radovi.

Pejzažno uređenje

Pejzažno uređenje školskog imanja trebalo bi da bude završeno do juna ove godine, a tokom februara počeće radovi na izgradnji dva fudbalska terena na prednoj strani školskog dvorišta, kao i asfaltiranje unutrašnjih puteva i parkinga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here