EPA/Maxim Shipenkov
Mobiilisani ruski vojnik se pozdravlja sa porodicom

Obe strane pretrpele su teške gubitke u ljudstvu i opremi, a procenjuje se da je najmanje pola miliona vojnika ubijeno ili ranjeno.

Od pokretanja ruske ofanzive na Ukrajinu u februaru 2022. godine, obe strane pretrpele su teške gubitke u ljudstvu i opremi, piše Al Džazira Balkans.

Broj poginulih ili ranjenih ukrajinskih i ruskih vojnika približava se brojci od pola miliona, objavio je nedavno “Njujork tajms”, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Zvaničnici su upozorili da je brojke o žrtvama i dalje teško proceniti, jer se veruje da Moskva umanjuje broj mrtvih i ranjenih u ratu, a Kijev ne otkriva zvanične podatke.

Ruske vojne žrtve približavaju se 300.000, uključujući čak 120.000 mrtvih i 170.000 do 180.000 ranjenih. Na ukrajinskoj strani poginulo je gotovo 70.000, a ranjeno je od 100.000 do 120.000.

Broj žrtava se povećao nakon što je Ukrajina pokrenula kontranapad ranije ove godine, dodali su.

Stvarni gubici znatno veći

Ogromni su gubici i u naoružanju i vojnoj opremi. Prema podacima koje je prikupio Oryx, obaveštajna web stranica, uništeno je gotovo 3.000 tenkova i više od 6.000 oklopnih vozila.

Stvarni gubici verovatno su znatno veći, s obzirom da izveštaj Oryxa uključuje samo zarobljena i uništena vozila i opremu za koju su dostupni foto ili video-dokazi. (Moguće je i pogledati fotografiju svakog ruskog i ukrajinskog uništenog naoružanja koje je uvršćeno u izveštaj.)

6 COMMENTS

  1. Ovo sto ovi bednici pisu je bajveca laz sto sam ikada cuo ukrajina ima gotovo 450 000 mrtvih i ranjenih al to je vasa propaganda!

  2. Само током офанзиве Украјина је изгубила више од 70000 хиљада војника.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here