pixabay.com

Ljudi često nose hranu u konzervi na putovanja, što je idealno rešenje jer nećete morati da trošite vreme na pripremu hrane.

Ipak, hranu iz konzerve ne bi trebalo da jedete suviše često, upozoravaju stručnjaci za bezbednost hrane.Posle određenog vremena, hrana u konzervi počinje da gubi ukus, iako na pakovanju piše da je rok trajanja daleko u budućnosti.

Što duže hrana u konzervi stoji, to se više u njoj odigrava prirodan proces propadanja.Ako kupujete povrće u konzervi, znajte da mu već posle 12 ili 18 meseci tekstura postaje drugačija, a hrana poprima čudan, “metalni” ukus.

Ono što možete da uradite, jeste da proverite rok trajanja same konzerve. Ako je proizvedena realtivno skoro, uzmite nju i pojedite hranu iz nje za najviše nekoliko meseci.

Na taj način, imaćete najbolji ukus i teksturu hrane. Mejplsova savetuje da konzerve u špajzu ređate po datumu, da one koje ste prve kupili budu prve u redu da biste ih što pre potrošili.

Hrana koja sadrži više kiseline brže će propasti.

Namirnice kao što su kiseli krastavci traju do 18 meseci, ali ako kupujete, recimo, kukuruz ili grašak, takva hrana može da traje i nekoliko godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here