EPA/Friedemann Vogel

Broj umrlih u svetu od koronavirusne bolesti više je nego dvostruko veći od službenih 3.24 miliona, procenjuje nova studija koja je izazvala kontroverze.

Više od 905.000 ljudi umrlo je od Covida-19 u SAD-u, 57 posto više od službenog broja, utvrdili su u četvrtak naučnici Instituta za zdravstvene proračune i procene Univerziteta u Vašingtonu. To je više od bilo koje druge zemlje.

Službena američka brojka je oko 580.000, prema statistikama Univerziteta Džon Hopkins.

U svetu je to, po proračunu američkih naučnika, ukupno oko 7 miliona umrlih, što je više nego dvostruko od službenih 3.24 miliona umrlih, koliko beleži Univerzitet Džon Hopkins.

Naučnici su proučavali odstupanje u smrtnosti između marta 2020. do 3. maja 2021, upoređujući ono što bi se normalno dogodilo u godini bez pandemije i potom su uzeli u obzir faktore povezane s pandemijom.

Dobili su, rekli su, brojeve koji odražavaju isključivo smrt od SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Covid-19.

– Koliko god se pandemija koronavirusne bolesti čini strašnom, ova analiza pokazuje da je stvarni broj znatno gori – rekao je direktor Instituta dr. Kris Marej u izjavi koja je pratila objavu rezultata.

– Razumevanje stvarnog broja smrtnih slučajeva od kovida 19 ne samo da nam pomaže da uvidimo veličinu ove globalne krize, već takođe pruža dragocene informacije kreatorima politike u razvoju planova odgovora i oporavka.

On je naglasio da propusti evidentiranja stvarnog broja nisu nužno učinjeni namerno.

– Uglavnom je to samo nenamerno nestalo jer su zdravstveni sastavi teško pogođeni – rekao je Marej.

– Takođe vidimo da se posebno malo smrti prijavilo u decembru, kada se zimski talas počeo razvijati, a praznici su značili da sistemi izvjštavanja ne funkcionišu u punoj meri.

Ukupan broj u nekoliko drugih zemalja pao je najmanje 400.000, rekli su istraživači. Indija, sa stvarnih 654.395 u odnosu na prijavljenih 221.181, posebno se snažno isticala s obzirom na tamošnju krizu.

Iako su neki pozdravili studiju kao precizniji pokazatelj stvarnih razmera pandemije, drugi su u njoj vidjeli potencijalno preterivanje.

– Mislim da je sveukupna poruka ovoga (da su smrtni slučajevi znatno podcenjeni, a ponegde i više nego drugde) verovatno glasna, no apsolutni brojevi su manji iz mnogo razloga – rekao je epidemiolog s Harvardskog univerziteta.

– Njihova procena većeg broja smrti je ogromna i u suprotnosti je s našim istraživanjima i istraživanjima drugima – rekao je dr Stiven Vulf, koji je vodio prethodno istraživanje, za NPR.

– U njihov je model ugrađeno puno pretpostavki i nagađanja.

Marej smatra da ova studija u najmanju ruku ukazuje na trajni i najverovatnije potcenjeni uticaj ove pošasti.

– Analiza samo pokazuje koliko je izazovno bilo tokom pandemije precizno pratiti smrt – i zapravo prenos kovida – rekao je.

– Fokusirajući se na ukupnu stopu smrtnosti od kovida, mislim da razotkrivamo koliko je veći uticaj kovida, a već dosad bio i koliki može biti u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here