pixabay.com

Proizvođači pametnih telefona često se hvale različitim mogućnostima svojih uređaja. Jedna od onih koja se posebno ističe je otpornost na vodu i prašinu. Većina flagship pametnih telefona koji se trenutno mogu pronaći na tržištu ima oznaku IP, ali se razlikuju brojevi nakon nje, koji su ključni.

Tako je najčešće moguće videti oznaku IP67 na starijim uređajima, dok noviji uređaji nose oznaku IP68. Ipak, da li znate šta to znači?

IP je međunarodna oznaka koja definiše nivo zaštite koju određeni uređaj ima od tečnosti, prašine i susreta sa drugim čvrstim objektima. Označava koliko lako (ili teško) tečnost i prašina mogu prodreti u unutrašnjost uređaja.

Prvi broj nakon slova IP, označava nivo zaštite uređaja od prašine. Što je on veći, možete biti sigurni da prašina ili pesak na plaži neće ući i oštetiti komponente uređaja. Najčešće se tu nalazi oznaka 5 ili 6.

Dok 5 označava zaštitu u normalnim uslovima, 6 označava potpunu zaštitu od prodiranja prašine u unutrašnjost.

Drugi broj označava koliko je uređaj vodootporan, odnosno otporan na tečnost. Većina danas dostupnih uređaja otporna je na kapljice i, reicmo, kišu ili pahulje snega, što znači da ih možete koristiti i dok hodate po kiši.

Međutim, ako biste da vaš uređaj preživi i polivanje vodom ili pad u baru, morate tražiti što viši broj. Tako 5 označava zaštitu od mlaza vode (obima 6,3 mm) iz bilo kog smera, a 6 od snažnog mlaza (12,5 mm) iz bilo kog smera.

Za one koji žele da njihov telefon preživi sve uslove, pa čak i pad u kadu ili WC šolju, oznaka mora biti 7 ili viša. Naime, to znači da voda neće prodreti u unutrašnjost, ako je uređaj potopljen pod vodom do 1 metra dubine određeno vreme.

Uređaji sa oznakom 8 mogu izdržati potapanje i dublje od 1 metra, ali morate da zapamtite kako nijedan uređaj nije 100% vodootporan.

Za to bi trebalo da ima oznaku 9, odnosno da bude hermetički zapečaćen. S obzirom na to da pametni telefoni na sebi imaju otvore za punjenje uređaja, otvor koji skriva mikrofon i zvučnik, nijedan telefon trenutno nema takvu oznaku.

Također, čak i telefoni sa istom IP oznakom, imaju posebno objašnjeno šta to znači, u zavisnosti od proizvođača.

Na primer, Samsung Galaxy S21 Plus i iPhone 12 Pro imaju istu oznaku, IP68.

Samsung navodi da njihov uređaj može izdržati pola sata na dubini od 1,5 metra, dok Apple ističe da možete potopiti njihov uređaj do 6 metara dubine na rok od pola sata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here