EPA/Tatyana Zenkovich
Vladimir Zelenski i Vladimir Putin

Nakon državnog prevrata 2014. godine Ukrajina godišnje gubi 30 milijardi dolara, rekao je bivši ministar ekonomije te zemlje Viktor Suslov, prenosi televizija „Njuz van“.

– U čemu je napravljena greška 2014. godine? U tome što ekonomske posledice toga nisu bile procenjene. Krenuo je prekid veza i gubitak tržišta na istoku – rekao je bivši ministar.

Suslov je pojasnio da je promena geopolitičkog kursa zemlje obezvredila naučni i industrijski potencijal Ukrajine, a njeni visokotehnološki proizvodi su izgubili tržište.

Bivši ministar je rekao da se godišnji BDP Ukrajine smanjio za 30 milijardi dolara u poređenju sa 2013. godinom.

– To su gubici koje ne možemo nadoknaditi, a nadoknađujemo ih povećanjem dugova. Nema perspektive, u toku je degradacija zemlje – zaključio je Suslov.

Nakon smene vlasti u Ukrajini 2014. godine nakon masovnih protesta novo rukovodstvo zemlje je počelo da revidira bilateralne sporazume sa Rusijom i da ih raskida. U skladu sa odlukom ukrajinskog kabineta ministara, program ekonomske saradnje sa Rusijom je prekinut. Ipak, Rusija je i dalje druga država na listi najvećih trgovinskih partnera Ukrajine.

3 COMMENTS

  1. Sada je kasno,Rusija je izgradila vlastite fabrike za proizvodnju motora za helikoptere i avione,brodske turbine,brodogradilišta,,,,,,hiljade inženjera iz ukrajinskih fabrika rade sada u Rusiji….dobili bolje plaćene poslove,stanove a jezik im nije prepreka.Ukrajina je kao država nastala zahvaljujući Lenjinu i Trockom kod stvaranja SSSR-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here