EPA/STR
Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović putem Fejsbuka je odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, koji se pre dve godine ubio u haškom sudu, preneo je portal Index.hr.

Ona je objavila stori s fotografijom Praljka, na kojoj se nalaze i hrvatska zastava kao i beli krst. Istu fotografiju na Fejsbuku je objavio u petak i njen savetnik Tomislav Madžar.
Kolinda, podseća Index.hr, nije želela ni posthumno da oduzme odlikovanja Slobodanu Praljku zbog činjenice da je osuđen za ratne zločine na sudu koji se Hrvatska obavezala da će ga poštovati.

– Ti su ljudi dobili odličja za odbranu od velikosrpske agresije i ja im ta odlikovanja neću oduzimati. Praksa se dosad nije primenjivala, osim u slučaju odluka domaćeg zakonodavstva – rekla je Kolinda novinarima.

Na komemoraciji ipak nije bila. Novinari su je tada pitali zašto nije bila na komemoraciji Praljku, na šta je ona odgovorila da se država vodi razumom, a ne emocijama.

U petak su se navršile dve godine od izricanja presude hercegovačkoj šestorci, vojnim i civilnim liderima tzv. Herceg-Bosne. Među šestoricom optuženih bio je i general Slobodan Praljak, koji je neko vreme bio načelnik Glavnog štaba HVO-a.

Kada je haški sudija pročitao da se Praljkova krivica potvrđuje, on je dramatično izjavio da on nije ratni zločinac i da s prezirom odbacuje presudu, pa je popio otrov u televizijskom prenosu uživo. Praljak je tim morbidnim činom definitivno ušao u istoriju, ali mu ipak nije uspelo da se zaboravi kako je odgovoran za niz strašnih zločina u BiH, zbog čega je i bio osuđen u Hagu, navodi hrvatski portal.

Hrvatska nacionalisticka desnica ga je odmah proglasila nacionalnim herojem, premijer Andrej Plenković i predsednica Kolinda Grabar-Kitarovic su žestoko kritikovali presudu, a u
„Lisinskom“ je održana i komemoracija. O toj komemoraciji pisali su strani mediji i agencije poput Vašington posta, Asošiejted presa i AFP-a koji su bili zgroženi odavanjem počasti generalu osuđenom za ratne zločine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime