M. Milanović
Radost okupljanja: Folkloraši na početku priredbe

U opštini Bondi, nadomak Pariza, postoji srpska pravoslavna crkva Sveta Petka. Zahvaljujući dobroj saradnji sa srpskim udruženjima tu je proteklog vikenda održano veče za pamćenje, veče folklora pod nazivom “I mi bismo bili stranci, da nam nisu ti opanci” na kome su učestvovali: KUD Mladost, SDK Izvor, KUD Biseri i Anpo Oro.

“Tamo daleko”

U prepunoj opštinskoj sali program je otvorio hor Saveza srpskih folklora u Francuskoj pesmom “Tamo daleko”. Zatim je predsednik Bojan Stefanović pozdravio publiku i uvažene goste iz Ambasade Republike Srbije i zahvalio se aktivistima koji su nesebično pomogli realizaciju ove večeri, kao i predstavnicima udruženja što su bili prisutni, uz poruku da upisuju decu u folklor i u Srpsku dopunsku školi da bi sačuvali naš jezik i naše kulturno bogatstvo. Svi znamo da u dijaspori u očuvanju srpstva jedni od stubova su folkloraši i srpske dopunske škole gde se uči ćirilica i srpski jezik. Ali kada se udruže jedni i drugi onda uspeh ne može da izostane. Više i složnije nego ikad do sada svi učesnici su gromko pevali, kroz koreografije su se provlačili razni običaji. Kulturno-umetnička društva su igrala igre iz Vojvodine, Negotina, Niša, Crne Trave i Vranja.

Bogat program: Saša Žanetić u ulozi srpskog vojnika

Kultura je suština

Prisutne u sali pozdravio je i prota Željko, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, naglasivši da je kultura deo kulta i da su jedno i drugo vezani zajedno kao čuvari našeg bogatstva.

U pola programa u sali se pridružio i predsednik opštine Bondi gospodin Stefen Erve. On je izjavio da je opština Bondi i srpska kuća, i da će uvek podržavati sva srpska kulturna dešavanja. Među zvanicama bili su konzulka Brankica Bečanović, Đuro Ćetković, Nikola Todorović i David Jakovljević, predstavnici saveza klubova u Francuskoj.

– Ovde sam u ime Ambasade Srbije koja podržava sve aktivnosti klubova u negovanju srpske tradicije. Čestitke svima na istrajnom radu, zato i jeste na ovako visokom nivou kvaliteta – reči su konzulke Brankice Bečanović.

Mališani čuvaju bogatstvo

– Savez srpskog folklora broji preko 1.200 mališana koji čuvaju naše kulturno bogatstvo. Od septembra nam se priključuju i udruženja” Sveti Nikola” iz Pijerfita i Amitie Folklor iz Belfor Montblijara. Nadamo se da će nas biti sve više iz svih krajeva Francuske – izjavio je Stefanović.

Bojan Stefanović i prota Željko

Uspešna organizacija

Uspešnu organizaciju smotre, uz pomoć svih kulturno-umetničkih društava, odradio je Savez srpskih folklora Francuske, uz pokroviteljstvo Ministarstva spoljnih poslova i uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Program je vodila Katarina Vukosavljević.

Članovi svih udruženja na okupu

Narodno veselje

Posle priredbe uz orkestar Balkan ekspres Milana Skobaljića, nastavljeno je narodno veselje, a publika je igrala kolo. Valja napomenuti da su sledeće folklorne večeri u najavi one koje će biti održane 16. i 23. marta, kada će KUD Biseri, odnosno KUD Mladost, organizovati priredbe pod nazivom “Igre mog života”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here