Lična arhiva
Folkloraši priredili veče za pamćenje

Srpski klub Bosiljak iz Velsa priredio je nedavno u dvorani Muzičke škole u mestu Marktren svoj tradicionalni godišnji koncert pod motom “Umetnost igre u Velsu”.

U goste su došli folklorni ansambli “Nikola Tesla”, Mlava i Ostrog iz Linca, KUD “Petar Kočić Zmijanje” iz Figena, a koncert je uveličao i ansambl Kulturno-umetničkog društva “Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić” iz Mrkonjić Grada.

Pred više od hiljadu posetilaca na koncertu je nastupilo oko 350 folkloraša. Svi su prikazali zavidnu uigranost i posetiocima u sali priredili veče za pamćenje. U publici je bio i znatan broj naših sunarodnika koji su došli iz susedne Nemačke. Domaćini su svojoj članici Lari priredili i rođendansko iznenađenje, a sve goste je posle koncerta do jutra zabavljao orkestar Joce Porodinca.

Mališani SKSK “Nikola Tesla”

Koncertu su prisustvovali Mladen Filipović, šef Predstavništva RS u Austriji, Gerhard Krojs, zamenik gradonačelnika Velsa, i delegacija Saveza Srba u Austriji. Predstavništvo Republike Srpske u Austriji podržalo je uspostavljanje saradnje između kluba Bosiljak i društva iz Mrkonjić Grada, a ansambl iz Velsa je tokom ovog leta posetio taj grad u Srpskoj.

“Zahvaljujemo upravi naših prijatelja iz SK Bosiljak koji su pokazali visok nivo organizacionih sposobnosti da ugoste sve učesnike i publiku. Srećni praznici koji dolaze, sa željom da se vidimo dogodine kod nas u Mrkonjić Gradu i kod vas u Velsu”, navodi se na Fejsbuk profilu društva iz Republike Srpske.

Pomen u Mauthauzenu

Dan pre koncerta održan je pomen za žrtve logora Mauthauzen, kojem su prisustvovali članovi Bosiljka, predstavnici Srba iz Linca, Saveza Srba u Austriji i Predstavništva RS. Služena je sveta liturgija i održan pomen žrtvama logora Mauthauzen u spomen-kapeli Srpskih novomučenika, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Liturgiju je služio protojerej Dragan Mićić, starešina hrama Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca u Lincu.

Pomen održan u spomen-kapeli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here